Паметниците от римската древност в София заплашени от окончателно съсипване

Независимият кандидат за кмет на София, подкрепен от ПП "Зелените", Теодор Дечев се срещна в петък с представители на коалиция от граждански организации, поставила си за цел опазването на архитектурно–историческото наследство на столицата. Срещата се проведе в залата на галерия "Кръг" – място, което често дава подслон на подобни инициативи.

Коалицията от граждански организации "Бъдеще за историческото наследство на София", която от дълго време насам се опитва да предизвика вниманието на градските власти и обществеността, включва следните неправителствени, граждански организации: Граждански комитет "Спасение 2000", Инициативен комитет "Сакра Сердика", Гражданско сдружение "Художествената академия в духа на първостроителите", Проект "Място за бъдещето", Гражданска инициатива за устойчиво развитие, Форум "София" и Асоциация на българските археолози. Координатор на коалицията е информатикът Митко Грозев.

На срещата беше засегнат широк кръг въпроси, свързани с унищожаването на културно–историческата памет на града, липсата на визия за ролята на културното наследство в бъдещото развитие на София – град с повече от 8000 годишна история. Участниците в срещата с болка коментираха опасността от окончателно съсипване на уникални паметници от римската древност.

"Преди държавата правеше грешки, но беше силна. Сега отделни хора са по-силни от държавата и ни карат да вършим престъпления спрямо миналото и бъдещето на града", заяви прочутият български карикатурист Цветан Ценов – Карандаш.

Георги Деведжиев характеризира поведението на компетентните власти заявявайки, че "експертите, които трябва да защитават архитектурното наследство на града, постоянно дават благословията си за разрушаването му, а когато от него остане само едно малко късче, започват да вдигат врява до Бога".

Подробно беше коментирано положението около "софийския Колизеум", който може да се окаже вторият по големина след този в Рим. Уникалното съоръжение е разположено под частни и държавни парцели. Според кандидата за кмет Теодор Дечев, реставрирането и представянето му пред широката публика изисква изключително дейна позиция от страна на столичния кмет, който трябва да съумее да обезщети с подходящи терени Националната електрическа компания, Гьоте институт и дори Института за опазване паметниците на културата. Ако целият този терен бъде освободен, столицата ще може да покаже пред целия свят една от перлите на своето древно минало.

Архитект Весела Тончева коментира проблемите, свързани с прокарването на столичния метрополитен и опазването на съществуващите архитектурни резервати в центъра на столицата. От представените от нея сведения се оказа, че дори ръководството на метпрополитена е по-загрижено за съдбата на античното наследство, отколкото съответните компетентни власти.

Проф. Пламен Вълчев от Националната художествена академия (НХА) представи компютърна визуализация на процеса на оформянето на площада на катедралния храм "Св. Александър Невски" и демонстрира пълната дисхармония спрямо съществуващия архитектурен ансамбъл на премирания проект за новата сграда на НХА. Участниците в срещата оцениха като скандално поведението на ръководството на Съюза на архитектите, което настоява проектът на нова сграда на НХА да се разглежда сам за себе си, извън контекста на площадното пространство на сакралния център на София. Беше изказано съжаление, че мнозинството от преподавателите в Художествената академия си затварят очите за подобен антиестетичен акт, водени от съображения за решаване на дългогодишни битови проблеми на учебното заведение.

Споделяне

Още от