Паметта на Политковская почетена на два континента

Паметта на Политковская почетена на два континента

Първата годишнина от убийството на руската журналистка Анна Политковская, една от най-яростните противнички на политиката на президента Владимир Путин, бе отбелязана с митинги в много градове  в Русия, Европа и САЩ, в частност - Екатеринбург, Берлин, Париж, Ню Йорк и Москва.

В руската столица мероприятието в нейна памет бе проведено при засилени мерки за сигурност, съвпаднали с отбелязването на 55-годишния юбилей на Путин в Кремъл. Руският държавен глава за пръв път празнува рождения си ден по този начин откакто е начело на страната. Около 2300 милиционери се грижеха за сигурността, от които 800 служители на реда, включително военни бяха заделени за митинга по случай първата годишнина от смъртта на Политковская. Така на всеки участник в проявата се падаха по двама милиционери.

В мероприятието в Москва взеха участие около 400 души, тъй като управлението на вътрешните работи е разрешило в митинга на  "Несъгласните"да участват до 500 души без право на шествие. Сред присъстващите бяха Михаил Касянов и други опозиционери като и Мария Гайдар, Борис Немцов и др.

Акцията започна с минута мълчание, след което паметта ѝ бе почетена от главния редактор на "Новая газета", където работеше Политковская, Дмитрий Муратов 

В Ню Йорк водещи правозащитни организации се обърнаха с писмо към генералния прокурор на Русия Юрий Чайка и председателя на следствения комитет Александър Бастиркин с искане да ускорят разследването на смъртта на журналистката и да накажат виновниците за това престъпление.

Сред организациите, подписали обращението към Чайка, са "Международната лига за правата на човека", Комитетът за свобода на световнатапреса, "репортери без  граници", Хюман Райтс Фърст и др.

"На днешния ден разследването на обстоятелството около убийството на Политковская изглежда ннеадекватно", пишат американските правозащитници, отбелязвайки, че "над свободното слово и сигурността на журналистите в Русия е надвиснала сериозна опасност" и страната е една от най-опасните в света за журналистите".

"Смятаме, че година след смъртта на Политковская е необходимо с нови сили да се съсредоточите не само в намирането на изпълнителите на убийството, но и да предадете пред съда неговите поръчители", пише още в писмото.

Правоохранителните органи на Русия досега са обявили имената на двама заподозрени в съучастие в убийството на журналистката – чеченецът Шамил Бураев и сътрудника на московското бюро на Федералната служба за сигурност Павел Рягузов, който според следствената версия предал на престъпниците информация за движението на Политковская.

В края на септември бяха арестува десет заподозрени за организирането, подпомагането и изпълнението на престъплението. По-късно обаче се оказа, че няколко от задържаните имат алиби и те бяха освободени.

На ъгъла на Трето авеню и 67-а улица в Манхатън, където се намира руската мисия на ООН, митинг в памет на Политковская организира радиожурналистът Антон Крилов, който смята официално да се откаже от руско гражданство, изгаряйки паспорта си. "Срам ме е да съм гражданин на страна, в която се възстановява авторитарния режим, президентът постоянно лъже, местните журналисти се убиват, а убийците им никоа няма да се намерят", обясни  Крилов.

Той си постави за задача да убеди управата на града да преименува ъгъла на Медисън Авеню и 91-а улица на"Ъгъла на Анна Политковская".

Споделяне

Още от Свят