Панагюрище е в бедствено положение поради липса на вода

Мярката ще бъде в сила до 21 септември

Панагюрище е в бедствено положение поради липса на вода

Заради сушата довела до недостиг на вода Панагюрище е в бедствено положение. Извънредната мярка е обявена от кмета на общината Никола Белишки и ще е в сила поне до 21 септември.

Панагюрци са на режим на водата от 18 юли. В по ниските части на града вода има по 12 часа в денонощието. Тези обаче, които живеят по хълмовете и на високите етажи остават без вода почти през целия ден.

“Реално на повечето места по високите зони хората имат вода по 6 до 8 часа в денонощието,” каза кметът Никола Белишки. Потърпевшите обаче твърдят, че не знаят кога точно ще дойде водата и не е повече от два – четири часа през нощта.

Продължителното засушаване е довело до пресъхване на естествените водоизточници в Панагюрско. Амортизираната водопреносна мрежа пък не може да осигури достатъчен дебит от помпените станции край река Марица. ВиК мрежата не е обновявана повече от 20 години.

За да се реши проблема с безводието е необходимо да бъде изграден язовира “Луда Яна”, както и 42 км водопровод, каза кметът Белишки. По думите му за това ще са необходими най-малко 6 – 7 години.

В момента се прави спешен ремонт по трасето на магистралния водопровод, за който правителството е отпуснало около 1.5 млн. лв. Очаква се той да приключи до Деня на независимостта и тогава водата отново да бъде пусната по чешмите, а бедственото положение отменено.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?