Панагюрското съкровище гостува в историческия музей в Панагюрище

Сн. БГНЕС

С тържествена церемония в Панагюрище бе открита първата експозиция на оригинала на Панагюрското златно съкровище в историческия музей в града. На церемонията присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, вицепремиерът Цветан Цветанов, министрите Делян Добрев и Вежди Рашидов, съобщи БТА в понеделник.

Съкровището е поставено в специално изградена зала-трезор, отговаряща на най-високите стандарти в областта на музейното дело и висока степен на сигурност.  Трезорът е дарение от "Асарел- Медет" АД и е на стойност 4 450 000 лева.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че връщането на златното съкровище на мястото, където е открито след 63 години, е било въпрос на политическа воля и желание. Показването на богатствата на българската култура  на повече места ги прави достъпни за всеки българин, прави съкровищата подвижни и живи, отбеляза министърът. Той предложи в историческия музей в Панагюрище да бъдат поставени бюст-паметници на братята Павел, Петко и Михаил Дейкови, които след като откриват съкровището през 1949 година, го предават на българската държава.

Оригиналът на съкровището ще остане в Панагюрище до 16 май, след което в залата ще бъде експонирано златно копие на деветте съда.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?