Панайот Велков вече не е синдик

Той ще бъде изваден и от делото "Белведере"

Панайот Велков

Правосъдният министър Христо Иванов издаде в понеделник заповед за изваждането на Панайот Велков от списъка на синдиците заради множество допуснати нарушения. Заповедта на министъра може да бъде обжалвана пред съда, но е допуснато предварителното ѝ изпълнение, за да не се стигне до непоправими вреди за търговските дружества при назначаването му за синдик в тях.

Панайот Велков трябва да бъде изваден и от дружествата, които управлява в момента по решение на съда. Магистратите трябва да изберат нови синдици, които да го заместят.

Огромна част от нарушенията на Панайот Велков са свързани с охранителна фирма "Делта гард". Според публикации в "Капитал" тя е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Всички дела на Велков имат връзка с тази охранителна фирма.

Той е сключил два договора за охрана на ТВ7 и "Балкан българска телевизия", както и още един общ за охрана на "Белведере" и "Домейн Менада". Последното, пето дело, по което е назначен като временен синдик, пък е започнало по иск на "Делта гард".

В производствата срещу "ТВ7" и "Балкан българска телевизия" (известна като "Нюз7") той е сключил договори с "Делта гард" за 25 000 лв. месечно без ДДС. Стига се до там, че за пазенето на едни и същи помещения (двете телевизии обитават една и съща сграда) има два договора и сумата достига до 50 000 лв. без ДДС на месец.

Необяснимо е, че Велков е обсъдил с "Делта гард" случая с ТВ7 още преди да бъде назначен официално за синдик по това дело. Той сключва анекс, че при предсрочно прекратяване или забава на плащанията по договора за охрана ТВ7 би дължала неустойка от 914 000 лева. По-късно сключва подобен договор с анекс за обезщетение, което би дължала "Балкан българска телевизия" – сумата е 750 000 лева. Всичко това се е случило, въпреки че сградата на телевизиите са имали физическа охрана, видео-наблюдателна техника и специален пропускателен режим. Панайот Велков признава това в своята кореспонденция до съда.

"По този начин синдикът е увредил имуществото на ответниците", пише в заповедта за отнемане на правата на Панайот Велков. Месец по-късно се стига до запори и дела и до споразумения "Делта гард" да оттегли исковете си срещу двете телевизии, ако те до 3 дни ѝ платят 360 000 лв. Има заповеди на Велков, които доказват, че той е настоявал да се плаща на охранителите с предимство, докато е нямало пари за заплати на служителите.

По делото за фалита на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" със заповедта се потвърждават повечето оплаквания от страната на френски собственици. За охраната на двете фирми отново е сключен договор за охрана с "Делта гард", но вътре не е посочена цена. За счетоводство е сключен договор с фирмата "Активи плюс" за 8000 лв. месечно, въпреки че "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" имат счетоводители и охранители.

Най-често срещаното нарушение на синдика е, че без да има права е искал прекратяване на договори, инвентаризация и запечатване на имуществото.

Отделно Панайот Велков неправомерно е разгласил с доклад до съдия Румяна Ченалова кореспонденция, водена между дружествата на "Белеведере" и техните адвокати. Тази кореспонденция е неприкосновена.

Проверката на дейността на Панайот Велков започна след избухването на скандала "Белведере". Случаят нашумя, когато френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опитът за тайно присвояване на българските дружества на френския инвеститор с помощта на съда. В началото на декември той обяви публично, че в съдебната ни система има "гнили ябълки".

После се стигна до образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова и проверка на цялата работа на синдика Панайот Велков. Още през декември инспекторатът на правосъдното министерство откри, че той редовно си е превишавал правомощията, а Велков получи 14 дни, за да отговори на констатациите. От заповедта на министъра се разбира, че вече бившият синдик не е бил достатъчно образован да разбере какви нарушения е извършил.

Заради случая с Панайот Велков Министерството на правосъдието обяви, че започва проверка на дейността на всички синдици в България.

Споделяне

Още от България