Панайотов иска 14 души политически кабинет

Новият вицепремиер Пламен Панайотов ще се сдобие с политически кабинет от 14 души. Това предвиждат промените в Устройствения правилник на Министерския съвет, предложени за одобрение от правителството.

Екипът на Панайотов ще включва началник на кабинета, парламентарен секретар, сътрудник за връзки с обществеността, както и експерти и технически сътрудници на трудови договори, съобщи правителствената пресслужба.

Царски депутати коментираха, че този раздут екип прилича повече на премиер, отколкото на вицепремиер, което показвало, че "Кайзера" действително ще го играе премиер в сянка. Панайотов бе сменен от поста председател на ПГ на НДСВ преди три седмици и Симеон го взе в правителството за свой пръв заместник. Очакванията са самият премиер да се отдаде на ритуални и церемониални дейности - нещо, което винаги му е пасвало повече от рутинните задължения на един премиер.

Панайотов вече демонстрира самостойното си присъствие в Министерския съвет, назначавайки лично пресаташе, извън съществуващата правителствена пресслужба и правителствен говорител. Пресаташето Силвия Асенова дойде от "Макдоналдс" и като нейно достойнство Панайотов посочи" опита в частния бизнес".

Пламен Панайотов ще заеме председателския пост на Съвета по европейска интеграция и заместник-председателското място в Съвета по сигурността, оглавяван от премиера.

Като "силов" вицепремиер, който координира дейностите в областта на отбраната и вътрешните работи, Панайотов ще оглави Междуведомствения комитет за интегриране в НАТО. Заместници ще му бъдат министрите на външните работи и на отбраната.

Миналата седмица правителството избра Панайотов за шеф на Държавната комисия за борба с противообществените прояви.

Според правителствени източници, новият вицепремиер ще попълни 14 -те бройки в своя политически кабинет за сметка на свободните места в дирекциите "Обществени поръчки" и "Държавна администрация". И двете структури са от ключово значение за европейската интеграция и развиването на техния капацитет е от критично значение в следващите месеци.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?