Панайотов подкрепи антимедийния текст от Наказателния кодекс

Вицепремиерът Пламен Панайотов подкрепи текста от Наказателния кодекс, по който бе арестуван в Русе румънският журналист Джордже Бухнич и бе заведено следствено дело срещу ББС за филма "Да купиш игрите".

Бухнич бе задържан миналия вторник, защото бе заподозрян от нашите гранични власти, че се опитвал да снима със скрита в очилата камера как български търговци в безмитен магазин на КПП Русе-Гюргево продават цигари над разрешените количества.

В петък, когато журналистът бе освободен от ареста и му бе предявено обвинението, от Столичната прокуратура съобщиха, че е образувано дело срещу авторите на филма на "Би Би Си" "Да купиш игрите". Филмът показва кадри, снети със скрита камера, как президентът на Българския олимпийски комитет Иван Славков преговаря в София с "чужди бизнесмени" за купуване на гласове от Международния олимпийски комитет в подкрепа на кандидатурата на Лондон за домакин на олимпийските игри през 2012 година.

И в двата случая, в които обект на преследване са журналисти, българските магистрати се позовават на прословутия член 339 "а" от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до три години "за незаконно използване на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация".

Действията на правораздавателните органи срещу румънския журналист бяха осъдени от международната организация "Репортери без граница". Адвокатът Михаил Екимджиев, който се занимава с дела на гражданите срещу държавата, обясни, че чл. 339 "а" от НК е безумен и може да обрече на преследване всеки гражданин, който носи в себе си фотоапарат, мобилен телефон или друго техническо средство. Той е спънка да се извършва обективна и разследваща журналистика, смята адвокат Екимджиев.

Няма нищо лошо в този текст, зависи как ще бъде тълкуван, каза пред Дарик радио в събота юристът и вицепремиер Пламен Панайотов. Не бихме могли да отидем към такава регламентация, която предполага всеки да се прави на разследващ орган независимо при какви условия и по какъв начин. Това би поставило под съмнение демократичните права на всеки отделен гражданин, каза Панайотов.

В защита на член 339 от Наказателния кодекс се обяви и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Той обаче каза, че дали този член ще се приложи или не, дали дадено лице ще бъде подведено по него или не, зависи от съответния магистрат, бил той дознател, следовател, прокурор или съдия.

Според Пенчев член 9 от НК давал тази възможност - текстът му предвижда, че когато има формални белези на престъпление, но случаят е много важен, да не се образува наказателно преследване.

Председателят на ВАС каза още, че законът е добър "при добри магистрати и добро тълкуване".

В петък в подкрепа на спорния текст се обяви и вътрешният министър Георги Петканов. Той каза, че румънският журналист е нарушил българския закон, но се надявал към него да има снизходително отношение от страна на магистратите, защото вършел "благородно дело, като разследвал корупцията".

Зам.-председателят на ДПС Емел Етем обаче нарече текста от НК архаичен и стресиращ и се обяви за промяната му. Тя определи случая с Бухнич като "добър урок" и предположи, че скоро ще има предложения за промяна в НК.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: