Панайотов препоръча на депутатите да четат в Интернет за ангажиментите ни пред ЕС

Вицепремиерът Пламен Панайотов обеща пред Народното събрание Съветът по европейска интеграция, който той оглавява, да публикува информация за преговорите с ЕС на електронните страници на ресорните министерства. С тази новина Панайотов отговори на обвиненията, отправени от депутати и от опозицията, и от управляващите, че нямат информация за поетите ангажименти и договорености на България при затворените глави от преговорите с ЕС.

До момента България е затворила 26 преговорни глави, две са уточнени напълно и преговори се водят само по още две - "Земеделие" и "Конкуренция".

На финала на преговорите депутатите се сетиха, че липсва прозрачност в това какво се договаря и нападнаха кабинета по време на заседанието на парламентарната комисия по евроинтеграция в сряда. Тогава те обявиха, че от три месеца се опитват да се доберат до тези данни.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева обясни, че няма "материално и правно основание" да огласява позициите на ресорните министерства, които са водещите по преговорните глави. Тя се позова на наредба № 33 на Министерски съвет, уреждаща преговорния процес (приета още от предишното правителство и непроменена от сегашното), според която министърът по европейските въпроси се задължава да представя позициите на България пред Брюксел, а ресорният вицепремиер - Панайотов трябва да прецени каква част от информацията може да бъде предоставена на депутатите у нас.

По думите на Кунева, единствено Съветът по евроинтеграция към министерския съвет може да изиска от ресорните министерства да публикуват на сайтовете на ведомствата си преговорните позиции.

"Изпратих писмо до Пламен Панайотов с искане да разпореди това на министерствата," съобщи Кунева. Депутатите обаче останаха крайно недоволни от идеята, че ще трябва да се информират за преговорите по Интернет. "Това е несериозно," коментира Ирена Варадинова от НДСВ.

"Има абсолютна непрозрачност по преговорите с ЕС. Вече има поети ангажименти от страна на България, които трябва да се изпълняват, а ние - народните представители не знаем какви са те", възмути се днес от трибуна Евгени Кирилов от БСП. От отказ на информация се оплака и Кина Андреева от ОДС.

Панайотов обаче категорично отрече да има отказ до информация по същество като обясни, че хармонизирането на европейското законодателство се публикува в "Държавен вестник", а европейските актове са достъпни по Интернет.

Вицепремиерът посочи, че 44 хиляди страници са публикувани от началото на преговорния процес, а 16 хиляди вече са редактирани. Той припомни, че Съветът по евроинтеграция е взел решение за превеждане на цялата нормативна база на ЕС в обем от 177 150 страници.

В края на миналата година в администрацията на МС започна изграждането на системата за мониторинг на изпълнението на поетите ангажименти при преговорите с ЕС, на чиято електронна страница, която ще бъде с открит достъп, ще може да се проследи кой български нормативен акт на кой от европейското законодателство съответства и ще има информация за процеса на евроинтеграция, информира вицепремиерът.

Явно недоволен от отговора му, Евгени Кирилов заключи, че Панайотов отказва да предостави исканата информация. "Ако не я получим, ще спрем да работим," заплаши депутатът от левицата.

Пред журналисти Панайотов си обясни недоволството с голямото затруднение на депутатите и обществото да разберат публикуваната информация, написана на сложен и бюрократичен език.

Панайотов увери, че ако депутатите имат конкретни въпроси по която и да е глава, цялата информация, с която Министерски съвет разполага, ще бъде предоставена и както той, така и ресорните министри са на разположение за това.

Още от България