Панайотов пресявал кандидатите за зам.шефове в ПГ на НДСВ

С пресяването на 17-те номинации за заместник-председатели на ПГ на НДСВ се е заел лично зам.шефът на царската партия вицепремиерът Пламен Панайотов. Във вторник депутатите ще избират заместници на Станимир Илчев.

До рокадите се стигна след като Мирослав Севлиевски, Борислав Цеков и Юлияна Дончева се отцепиха в ПГ "Новото време", а Константин Пенчев, който отговаряше за законодателната инициатива на групата, бе избран за председател на ВАС. В ръководството на жълтата група останаха само юристът Борислав Ралчев и лекарят Валери Цеков.

Вицепремиерът Панайотов, който е бивш председател на царската група, не одобрил част от постъпилите номинации, съобщиха депутати пред Mediapool.bg.

На неофициална сбирка в петък вицепремиерът лобирал за педагожката Татяна Калканова, която се колебаеше дали да си направи отвод, и изразил неодобрение към номинациите на икономистите Христо Механдов и Мариана Костадинова.

Битката ще бъде сериозна - без опозиционерите от "Новото време", Панайотов по-лесно ще може да се наложи, коментираха жълти депутати.

Очаква се броят на зам.-шефовете да бъде намален до петима. Лидерът Симеон Сакскобургготски заяви преди седмица, че ръководството трябва да бъде редуцирано. След отцепването на нововремци царските депутати останаха 97.

Най-важният въпрос, който трябва да решат депутатите във вторник, е кой ще поеме функциите на Константин Пенчев, който отговаряше за законодателните инициативи на НДСВ в парламента. За поста му ще се конкурират единствените юристите сред номинираните - Снежина Чипева, която има стабилна подкрепа в групата, и Марина Дикова.

Големи шансове за шефски пост сред номинираните имат и Борислав Великов, Снежана Гроздилова, Антония Първанова и Ваня Цветкова.

Сред предложените за заместници са още Даринка Станчева, Иван Павлов, Димитър Пейчев, Тодор Костурски, Димитър Димитров и Енчо Малев.

Според зам.шефа на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев, след напускането на опозиционерите от Новото време, съгласието в групата ще бъде постигнато лесно и няма да има проблеми. Ралчев заяви, че не очаква да бъде отстранен от поста, каквито слухове вървят сред колегите му. Той обаче нямало да присъства на заседанието утре.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: