Панама реши да въведе еврото

Президентът на Панама - Рикардо Мартинели

Панама би искала да въведе еврото в качеството му на законна валута за обръщение в страната. Това заяви президентът на страната Рикардо Мартинели на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, предаде Франс прес. В момента в Панама в свободно обръщение е американския долар.

Мартинели не съобщи подробности за въвеждането на еврото в страната, но изрази "пълно доверие" към икономиката на Германия и еврозоната. По думите му дълговата криза във валутния съюз скоро ще приключи.

Икономиката на Панама, където доларът на практика е основната валута, е една от най-бързо развиващите се в Латинска Америка. Миналата година брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 10.6% благодарение на работата по разширението на Панамския канал.

Еврото на практика е основна валута в редица страни, които не само не са членове на еврозоната, но и на ЕС. Така например едностранно Черна гора прие еврото, това стори и Косово. Освен тях еврото се използва в държавите джуджета Монако и Андора, както и в редица бивши колонии на европейски държави, в частност Нова Каледония.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?