Панама задържа идващ от Куба севернокорейски кораб с части за ракети

Панама задържа севернокорейски кораб, идващ от Куба с "недеклариран военен товар", предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на президента Рикардо Мартинели.

Пред националното радио президентът каза, че панамските власти отначало подозирали, че плавателният съд пренася наркотици. При претърсване на кораба, който официално превозвал захар, обаче били открити контейнери с модерни части за ракети. Мартинели е публикувал в Туитър снимка на зелен тръбообразен предмет в контейнер.

По първоначална информация товарният кораб бил прехванат в петък на входа на канала от страната на Атлантическия океан, в панамски териториални води.

Сега съдът се намира в пристанище Мансанильо, северно от входа на канала, и е подложен на обстойна проверка на товара.

Според Мартинели капитанът на плавателния съд опитал да се самоубие, а екипажът от около 35 души се разбунтувал, когато панамската полиция се намесила, и се опитал да саботира действията ѝ.

"Панамският канал служи на мира, а не на войната. На всички трябва да е ясно, че през него не могат да се прекарват недекларирани оръжия", заяви категорично президентът.

Доставките на компоненти за севернокорейската ядрена и ракетна програма са забранени в съответствие с международните санкции, наложени на КНДР от Съвета за сигурност на ООН след извършените от комунистическата държава ядрени и ракетни опити.

Наред с Китай, Куба е един от малкото останали съюзници на Северна Корея. През 1962 г. разполагането на съветски ядрени ракети на острова изправи света на ръба на ядрен сблъсък, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят