Панамската полиция счупи рекорда по заловен кокаин - 21,4 т

Панамската полиция счупи рекорда по заловен кокаин, съобщи във вторник АП. В неделя, 18 март, близо до тихоокеанския остров Койба полицията е задържала плавателен съд с 12 души – панамци и мексиканци, които превозвали 21,4 тона кокаин. Това е най-голямата задържана досега еднократна пратка от този наркотик. 

Последното най-голямо количество кокаин е било заловено от американски полицаи в град Силмар на 29 септември 1989 г. – 21,1 тона. Това количество е било записано в книгата на Гинес.

Обикновено този наркотик е задържан и в по-големи количества, но в рамките на продължаваща няколко дни операция и не при един курс на трафикантите. Така през 2004 г. бреговата охрана на САЩ задържа в течение на седмица в района на Галапагоските острови 28 тона кокаин, натоварени на два риболовни кораба.

През 2005 г. властите в Колумбия разбиха в джунглите база на наркотрафикантите, където имаше 15 т кокаин. Колумбийските наркокартели обикновено използват Панама за междинен пункт за трафик на кокаин към САЩ.

Споделяне

Още от Свят