"Панамските документи": Лондон е в сърцето на системата на данъчните оазиси

"Панамските документи": Лондон е в сърцето на системата на данъчните оазиси

"Панамските документи" не само повдигнаха завесата над финансовите тайни на богатите и влиятелните, а хвърлиха светлина и върху централната роля на Лондон в системата на данъчните убежища.

Досиетата на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", изтекли в печата в последните дни, свидетелстват за връзките между Обединеното кралство и хиляди фирми, базирани в тези територии на ниски данъци и толерантно законодателство.

Те разкриват също как тези тайни средства са били инвестирани в британски активи, главно на крайно спекулативния лондонски пазар за недвижими имоти.

"Лондон е епицентърът на голяма чат от съмнителните сделки по света", казва Никълъс Шаксън, автор на книгата за данъчните убежища "Островите на съкровищата".

Експертът сравнява британската столица с центъра на паяжина, която се простира върху отдалечени отвъдморски територии, остатъци от империята, като Вирджинските острови. Само на тези островчета са регистрирани 110 000 сметки на фирмата "Мосак Фонсека".

Докато самата Великобритания е относително прозрачна и добродетелна във финансово отношение, най-съмнителните афери биват прехвърляни в отвъдморските територии, често посредством анонимни фиктивни фирми, детайлизира Никълъс Шаксън.

"Укриването на данъци и този вид практики са в периферията на паяжината и най-често там може да се открие връзка с лондонското Сити или британски фирми, специализирани в данъчната област или счетоводството", обясни авторът пред АФП.

Всички тези данъчни оазиси "са агенти на Ситито, откъдето се контролира цялата система", потвърждава Ричърд Мърфи, преподавател в лондонския университет Сити Юнивърсити.
Конкретна проява на тези канали са известен брой видни представители на политическите и бизнес средите, които притежават внушителни недвижими имоти в Лондон с посредничеството на офшорни компании, създадени с помощта на панамската кантора, разкри в. "Гардиън".

Сред ползващите се от тези непрозрачни, но често съвсем не незаконни практики, е президентът на Обединените арабски емирства, шейх Халифа бин Заид Ал Нахаян с недвижимо имущество, оценявано, според вестника, на 1,2 милиарда лири (1,5 милиарда евро).

"Куфари с пари"

Тези разкрития са контрапункт на редовните изявления на правителството на Дейвид Камерън за борбата срещу данъчните убежища и укриването на данъци. По ирония самият премиер трябваше да дава обяснения за семейните си авоари, след като покойният му баща Иън се оказа цитиран във връзка със скандала "Панамските документи".

"Повечето градове по света са несговорчиви с чужденците, които пристигат с куфари, пълни с пари, за да купуват къщи или компании. Това обаче не важи за Лондон", отбелязва Саймън Дженкънс, автор на статии в популярния в. "Ивнинг стандард".

При все това никак не е чудно да открием Лондон в центъра на финансовите потоци, казват специалистите.

Градът, който бетонира статута си на световна финансова столица в най-новото издание на престижната класация Индекс на световните финансови центрове (GFCI), съумя да оползотвори наследството на британската империя и нейните търговски традиции.

"Лондон е кръстопът за парите от цял свят от векове", подчертава Шаксън.

Тази негова позиция се подсилва от множество фактори, като използването на английския език от финансовия свят, наличието на стабилна правна система, идеалното географско положение на Великобритания между Европа и САЩ или пък политическата традиция за ненамеса на държавата в икономиката.

Въпреки това днес Лондон е подложен на натиск да направи отвъдморските си територии по-добродетелни. Доброто желание обаче се сблъсква с лобизма в могъщия британски финансов сектор, казва Ричард Мърфи.

"Ситито изглежда е убедено, че без тези мрежи ще изгуби конкурентното предимство, от което се нуждае", отбелязва със съжаление университетският преподавател.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?