"Панамските досиета" с нови разкрития срещу Меси и други знаменитости

"Панамските досиета" с нови разкрития срещу Меси и други знаменитости

Нови разкрития на т.нар. "Панамските досиета" сочат, че укриването на доходи и данъци от известни личности продължава, съобщава БНР.

Това става ясно от публикация в германски медии, участвали в журналистическото разследване на международния консорциум на разследващи журналисти.

Капитанът на аржентинския национален отбор Лионел Меси бе неприятно изненадан преди втория си мач на Световното първенство в Русия срещу хърватите в четвъртък. Преди две години разследването "Панамски досиета" показа, че аржентинската футболна звезда притежава подставена фирма, чрез която укрива доходите си, но той отрече тя да функционира.

В последното журналистическо разследване разследване обаче са цитирани финансовите контролни органи в Панама, според които фирмата му извършва "съмнителни" сделки. Това проличава и от над един милион нови документи на скандалната адвокатска кантора "Мосак Фонсека", които са предадени на международната мрежа разследващи журналисти.

Потърсен за коментар, адвокат на Меси е отрекъл всякакви нелегални действия на футболната звезда. А адвокатската кантора "Мосак Фонсека" е отказала всякакъв коментар по новите разкрития.

Те изваждат на повърхността и данни за руски олигарси, политици, престъпници и богаташи, които чрез фирми-пощенски кутии укриват доходи и перат пари. Сред тях са наследниците на френския бижутер Пиер Картие, аржентинският президент Маурисио Макри и бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак.

Два месеца, след като адвокатската кантора "Мосак Фонсека" разбира, че архивът за десетилетия назад е копиран и изнесен, ръководството не успява в над две трети от случаите да установи кои са крайните собственици на повече от 28 хиляди активни компании, които са регистрирали на Британските Вирджински острови. Днес срещу закритата тази пролет кантора и нейни клиенти има започнати близо 150 разследвания, проверки от одитори и проверки в близо 80 държави.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?