"Панасоник" уволнява 15 хил. служители, "Сони" – 8 хиляди

"Панасоник" уволнява 15 хил. служители, "Сони" – 8 хиляди

Японската корпорация "Панасоник" стана поредният производител на електроника, който обяви, че готви мащабни съкращения на персонала – до края на март 2009 г. ще бъдат закрити 15 хиляди работни места и ще се затворят 27 предприятия в различни страни по света.

"Панасоник", която е най-големият в света производител на плазмени телевизори, съобщи, че в края на финансовата година, завършваща през март, очаква чисти загуби от 380 млрд. йени (или 4.2 млрд. долара).

Отрицателният резултат за компанията е първият в последните шест години. Финансовата 2007 година тя завърши с печалба от 281.9 млрд. йени.

Корпорацията се надява, че със съкращаването на заетите и закриването на фабрики ще може да спести в следващата финансова година 100 млрд. йени.

Половината от съкращенията, които ще обхванат 5% от персонала на корпорацията, ще бъдат в Япония, останалите – в други страни.

Както и други производители на електроника, "Панасоник" страда от ръста на курса на йената и от спада на продажбите на фона на глобалната икономическа криза.

Още един гигант на японската промишлена електроника – "Сони" – съобщи през януари тази година за загуби от 260 млрд. йени (2.9 млрд. долара). През есента на миналата година "Сони" обяви намерението си да уволни 8 хил. служители и да затвори някои от предприятията си.

Спрямо миналата година обемът на експорта на японска продукция спадна с 26.7%. Това засегна най-много САЩ, който е един от основните пазари за японската икономика.

Японското правителство вече предупреди, че през 2009 г. няма да има икономически ръст.

Споделяне

Още от Бизнес