"Панасоник" уволнява 15 хил. служители, "Сони" – 8 хиляди

"Панасоник" уволнява 15 хил. служители, "Сони" – 8 хиляди

Японската корпорация "Панасоник" стана поредният производител на електроника, който обяви, че готви мащабни съкращения на персонала – до края на март 2009 г. ще бъдат закрити 15 хиляди работни места и ще се затворят 27 предприятия в различни страни по света.

"Панасоник", която е най-големият в света производител на плазмени телевизори, съобщи, че в края на финансовата година, завършваща през март, очаква чисти загуби от 380 млрд. йени (или 4.2 млрд. долара).

Отрицателният резултат за компанията е първият в последните шест години. Финансовата 2007 година тя завърши с печалба от 281.9 млрд. йени.

Корпорацията се надява, че със съкращаването на заетите и закриването на фабрики ще може да спести в следващата финансова година 100 млрд. йени.

Половината от съкращенията, които ще обхванат 5% от персонала на корпорацията, ще бъдат в Япония, останалите – в други страни.

Както и други производители на електроника, "Панасоник" страда от ръста на курса на йената и от спада на продажбите на фона на глобалната икономическа криза.

Още един гигант на японската промишлена електроника – "Сони" – съобщи през януари тази година за загуби от 260 млрд. йени (2.9 млрд. долара). През есента на миналата година "Сони" обяви намерението си да уволни 8 хил. служители и да затвори някои от предприятията си.

Спрямо миналата година обемът на експорта на японска продукция спадна с 26.7%. Това засегна най-много САЩ, който е един от основните пазари за японската икономика.

Японското правителство вече предупреди, че през 2009 г. няма да има икономически ръст.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?