Пандемични 50 лв. към пенсиите и през май

Допълнителните 210 млн. лв. за април и май не са заложени в Бюджет 2021

Пандемични 50 лв. към пенсиите и през май

Пенсионерите ще получат и през май допълнителни 50 лв. като пандемична мярка, реши на извънредно видеоконферентно заседание правителството в оставка.

"Средствата са в размер на 104.4 млн. лв. и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата си.

На практика Борисов изпреварва инициативата на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън", която в понеделник внесе промени в закона за извънредното положение, с които предлага месечните добавки на пенсионерите в размер на 50 лв. да се удължат до края на годината. Това обаче изисква и промени в закона за бюджета, каквито към момента не са внесени.

Мярката струва на фиска по близо 105 млн. лв. на месец, като средства за нея в приетия в края на миналата година държавен бюджет са заложени само до края на март. Тоест, за финансиране на тази мярка до края на годината ще са необходими около 950 млн. лв. над планираните разходи, при положение че бюджетът е с вече разписан дефицит от 4.9 млрд. лв.

От решението на МС е видно, че извънредните средства за април и май (около 210 млн. лв.) ще се осигурят чрез разместване на разходи, но ако мярката остане до края на 2021 г., почти неизбежно ще наложи актуализация на бюджета.

В четвъртък Борисов припомни, че разходите за продължаващата вече близо година помощ за възрастните хора надхвърлят 1 млрд. лв.

Допълнителната сума ще бъде изплатена на близо 2.1 млн. пенсионери. Подкрепата за тях е част от пакета със социално-икономически мерки заради пандемията. Към мярката имаше много критики, че е предизборна и с нея ГЕРБ си "купува" подкрепа, но пенсионерите започнаха да свикват с добавките и засега няма политическа сила, която да се е обявила за спирането им.

Борисов припомни, че в условията на пандемия подкрепа получават не само българските пенсионери, но и работещите на първа линия в борбата с Covid-19, както и бизнесът.

Споделяне

Още от България