Пандемията ще свие световната търговия с до 1/3

Пандемията ще свие световната търговия с до 1/3

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32 на сто през 2020 година заради пандемията от новия коронавирус, прогнозира днес Световната търговска организация (СТО), цитирана от Франс прес и Ройтерс.

СТО посочи широк диапазон за спада тази година - от 13 на сто до 32 на сто с аргумента, че продължава да има голяма въпросителна за отражението на безпрецедентната здравна криза върху икономиката, уточни Ройтерс.

През 2021 година световната търговия ще се активизира с 21 до 24 на сто, очаква СТО.

Женевската организация допълни, че резултатът ще зависи до голяма степен от продължителността на пандемията и ефективността на политиката за справянето с нея.

Световният стокообмен и без това вече бе възпрепятстван от напрежението в търговските отношения между големите икономики и несигурността около Брекзит. Сега той вероятно ще пострада от двуцифрен спад почти във всички региони на планетата, допълва СТО.

Това свиване заплашва да бъде най-силно изразено в Северна Америка и Азия, чийто износ може да се понижи съответно с над 40 на сто и 36 на сто, според най-песимистичната хипотеза на икономистите на организацията.

Европа и Северна Америка вероятно също ще отчетат спадове над 30 на сто.

Непосредствената цел е да се овладее пандемията и да се смекчат икономическите щети от нея за отделните хора, компаниите и страните, заяви генералният директор на СТО Роберту Азеведу. Той представи доклада на СТО и призова ръководните политици отсега да започнат да планират действията си за периода след пандемията.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?