Пандемията в Азиатско-тихоокеанския регион налага нови ограничения

Пандемията в Азиатско-тихоокеанския регион налага нови ограничения

Индийският парламент поднови работа днес след повече от пет месеца прекъсване, въпреки че страната продължава да регистрира най-големия брой новозаразени с коронавируса в света, а смъртните случаи на денонощие остават над 1000, предаде Асошиейтед прес.

Индийските депутати трябва да носят маска и да спазват санитарните правила, като банките, на които седят, са разделени от прозрачни прегради.

Парламентарният контрол над правителството остава преустановен. Опозиционните партии протестираха срещу това решение и се очаква да поставят въпроси за реакцията на пандемията, съсипаната икономика и тлеещото напрежение с Китай.

Индийското министерство на здравеопазването съобщи днес за 92 071 потвърдени нови случая на коронавирус и 1136 починали през последното денонощие. Индия досега е регистрирала общо повече от 4,8 милиона заразени с коронавируса и над 79 700 починали от причиняваното от него заболяване Ковид-19.

Южна Корея съобщи днес за най-ниския дневен ръст на заразените от около един месец, в момент, когато започва да облекчава строгите правила за физическо дистанциране в столицата Сеул и околностите ѝ.

Южнокорейската Агенция за контрол и превенция на заболяванията е регистрирала 109 нови заразени, с което общият им брой в страната е достигнал 22 285. 363 от тези хора са починали.

Новите случаи са най-малко от средата на август. От днес в страната са в сила по-леки ограничения, като хората имат право да се хранят вътре в заведенията и да спортуват във фитнес зали, а университетите - да отворят врати. Забраната за посещаване на ресторанти до късно вечерта също е вдигната. Остават обаче в сила изискванията за спазване на физическа дистанция и носене на маска.

Китайските здрави власти днес съобщиха за 10 нови случая на коронавирус за 13 септември - същия брой като предишния ден, предаде Ройтерс. Всички нови инфекции са внесени отвън, заяви националната комисия по здравопазването. Няма нови смъртни случаи и общият брой остава 4634.

Строгата шестмесечна карантина в мегаполиса Мелбърн бе леко смекчена днес, като жителите на втория по големина австралийски град все още трябва да спазват нощен полицейски час, с ограничения в придвижването, като нямат право да се отдалечават на повече от пет километра от дома си, предаде ДПА.

Карантината в Мелбърн е сред най-строгите в света и въпреки че днес бяха регистрирани само 35 новозаразени, основните рестрикции остават в сила.

Главният медицински служител на австралийския щат Виктория, Брет Сътън, нарече облекченията "плахи стъпки". Те обаче "ще ни дадат сигурност и ще. . . задържат (броя на заразените) на стабилно равнище", каза Сътън пред журналисти. "Всичко започва с малък брой заразени и след това последва взрив", припомни той.

Времевият обхват на полицейския час в Мелбърн бе намален, но мярката ще остане в сила поне до 26 октомври. Времето за спортни занимания навън за жителите на Мелбърн бе увеличено от един на два часа дневно.

Главните улици в Джакарта са по-малко оживени, след като в индонезийската столица днес бяха наложени социални ограничения за срок от две седмици с цел възпиране разпространението на коронавируса, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че пандемията е напрегнала до краен предел капацитета на болниците да приемат пациенти.

На пропускателни пунктове полицията налага глоби на колоездачи, които не носят предпазна маска.

Вчера губернаторът на Джакарта Аниес Басведан обяви ограниченията, които ще останат в сила до 27 септември. Това е извънредно решение с цел поставяне на бързото разпространение на коронавируса в столицата под контрол, обясни той.

Социалните, икономическите, религиозните, културните и академични дейности ще бъдат ограничени, като само на 11 жизненоважни сектора, като общественото хранене, строителството и банковите услуги, ще бъде разрешено да продължат работа, но в съответствие със здравните предписания и на 50 процента от капацитета си.

Училищата, парковете, зоните за отдих и сватбените домове ще преустановят работа. На ресторантите и кафенетата са разрешени продажби и доставки само на храна за вкъщи. Търговските центрове трябва да намалят броя на допусканите клиенти и работното си време. Само на храмовете в населените места е разрешено да останат отворени.

Нова Зеландия ще запази в сила ограниченията, свързани с коронавируса, най-малко още една седмица, след като продължава да се бори с малко огнище на заразата, открито в Окланд миналия месец. Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че страната е възприела предпазлив подход към вируса още от началото, което е помогнало да се спасят животи и икономиката да бъде рестартирана по устойчив начин.

Съгласно въведените ограничения всички граждани трябва да носят маска в обществения транспорт и в самолетите, повечето събирания са ограничени до 10 души в Окланд и до 100 човека в останалата част на страната.

Здравните власти съобщиха днес за един нов заразен, с което броят на активните случаи на коронавирус в Нова Зеландия достигна 96.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус