Новият случай "Ходорковски"

Паническо бягство на инвеститори след ареста на олигарх, близък до Кремъл

Акциите на най-големия руски конгломерат "Система" се сринаха с над 28%, а депозитарните разписки - с 32%

Владимир Евтушенков

Търговията с акции на един от най-големите икономически конгломерати в Русия - холдинг "Система", бе спряна на Московската борса в сряда заради срива им с близо 28% в първия половин час. След това тя бе възстановена, но с привилегировани акции бе спряна по обед, когато котировката им спадна с над 20%.

Причината за срива бе, че собственикът и директор на "Система" Владимир Евтушенков бе арестуван във вторник по подозрение за участие в пране на пари в големи размери. Това подейства като шок на руския бизнес, защото Евтушенков се смяташе за лоялен на официален Кремъл.

Глобалните депозитарни разписки на "Система" на Лондонската борса поевтиняха с цели 32.3 процента, достигайки 14.31 долара към 11:10 часа московско време (10:10 часа българско време), което означава паника и сред чуждите инвеститори.

"Система" контролира най-големия руски мобилен оператор МТС, петролната компания "Башнефт", както и доста печеливши активи.

Акциите на МТС поевтиняха с 8%, а на "Башнефт" - с 12%.

Първите коментари на руските анализатори бяха, че арестът на Евтушенков е нанесъл такъв удар по бизнесклимата в Русия, от който страната няма скоро да се оправи.

Според съобщенията на агенциите милиардерът Владимир Евтушенков е бил първоначално арестуван, след това поставен под домашен арест по обвинения в пране на пари.

Следственият комитет на Русия посочи, че Евтушенков, който ръководи холдинга "Система", е заподозрян в участие в схема за пране на пари, включваща петролни активи в република Башкортостан (Башкирия).

"Система" притежава петролната компания "Башнефт", чиято централа е в Башкорстан.

Компанията посочи в изявление, че обвиненията са "напълно неоснователни" и заяви, че ще се бори срещу тях.

През юни руски медии съобщиха, че държавната "Роснефт", най-голямата петролна компания в Русия, обсъжда придобиване на "Башнефт". През юли московски съд замрази акциите на "Башнефт" заради разследване за пране на пари. "Роснефт" се ръководи от близкия до Путин Игор Сечин.

Сред останалите активи на Евтушенков, когото списание "Форбс" определя като 15-ия най-богат човек в страната със състояние от 6.8 млрд. долара, е МТС - най-големият мобилен оператор в Русия.

Законовият текст, по който са предявени обвиненията срещу милиардера, предвижда максимално наказание лишаване от свобода до 7 години и глоба до 1 милион рубли.

Руското правосъдие обвинява разследвания за пране на пари милиардер Владимир Евтушенков в легализиране на откраднати акции от башкортостанската топливно-енергийна компания "БашТЕК". Според федералното следствие книжата са били незаконно приватизирани от Урал Рахимов - син на Муртаза Рахимов, бившият лидер на руската република Башкортостан, а после продадени на компанията "Система", ръководена от Евтушенков, пише в. "Комерсант".

Следственият комитет на Русия планира в най-близко време да арестува задочно Рахимов, който живее в Австрия, и да поиска от Виена да го екстрадира. Според разследващите той е използвал служебното положение на баща си, за да организира кражбата на акции от редица фирми на "БашТЕК". Сред тях е и "Башнефт", чиито книжа е продал през 2009 г. на "Система" за 2.5 милиарда долара, посочва вестникът.

"Арестът на такъв човек" сочи, че "въпросът е бил решен на най-високо политическо равнище", коментира адвокатът на Урал Рахимов - Илнур Салимянов.

"Това е знак за репресии спрямо бизнеса изобщо и всъщност това е втори случай "Ходорковски". Което, естествено, влошава перспективите на Урал Рахимов", казва юристът.

Според източници на изданието Владимир Евтушенков вече два месеца без успех настоява за среща с президента Путин и търси подкрепа от неговата администрация. Следствието обаче не би се занимавало с холдинга "Система", без да "съгласува това най-горе", смятат запознати, цитирани в "Комерсант".

Евтушенков навремето бе видна политическа фигура в Русия, а и днес е известен бизнесмен, напомня изданието.

"Той остава стожер и на московската, и на руската бизнес общност, един от водещите олигарси, държал се винаги твърде коректно в политически план", казва Игор Юргенс, вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

В случая с "Башнефт" Евтушенков "май се е сблъскал с клан, по-могъщ от него", "а пък защо не се е отказал навреме, това е въпрос към конспиролозите", коментира Юргенс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?