Паническото вдигане на осигуровката няма да повиши приходите

Обявеното от премиера Бойко Борисов предстоящо увеличение на здравната вноска с 2% среща нееднозначни коментари и според хора от лекарските среди то би имало доста спорен ефект. Пациентите пък искат да знаят какво повече като медицинска услуга ще получат срещу повишението. Те не са съгласни вноската да бъде вдигната, ако зад това не стои нищо.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването коментира пред Mediapool, че внезапно обявеното увеличение на здравната вноска е признак на паника и признание за безпомощност на правителството заради липсата на идеи какво да се прави в здравеопазването.

Според него повишението ще доведе до още по-голям отлив от плащане на вноски. “Видяхме, че през януари НЗОК е събрала само 30 млн. лева от здравни вноски. Ако увеличението от 10% стане факт, вероятно ще се съберат още по-малко“, коментира той. Според него повишението на вноската няма да промени нищо.

“Вместо правителството да либерализира сектора, да насърчава конкуренцията, ние виждаме една една здравна реформа, която се състои в това да не се плаща на лекарите и болниците за извършената от тях дейност и сега – увеличение на вноската“, коментира той.

Какво се случва с резерва на НЗОК в БНБ и с бюджета на касата

“Вместо да говори за вдигане на вноската, премиерът Бойко Борисов да отговори какво се случва с резерва на НЗОК от 860 млн. лева в БНБ, къде са тези пари и също какво се случва с изпълнението на бюджета на касата през тази година“, посочи Кацаров.

Неговото мнение е, че удовлетворението, демонстрирано от ръководителите на съсловните организации в здравеопазването след срещата с премиера, няма нищо общо с действителните настроения в бранша.

“Ръководствата на съсловните организации нямат нищо общо с протестите, които са плод на самоорганизация от страна на гражданските структури. Хората от реалния сектор протестират и от време на време съсловните организации се присъединяват към това недоволство. Така че е комично те да се договарят и да обясняват дали са доволни от резултатите“, коментира Кацаров.

Бизнесът: Тези, които не плащат осигуровки, получават предимство

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал Васил Велев заяви в понеделник, че ако има увеличение на здравната вноска с 2 %, то е редно да има намаление на други осигурителни плащания. "Тези, които не плащат данъци и осигуровки, ще получат още 2 % конкурентно предимство. По този начин ще се увеличи сивият сектор, вместо да намалее", коментира Велев.

От страна на бизнеса се чуха и упреци, че подобна мярка е в противоречие с предизборните обещания на ГЕРБ за облекчаване на осигурителното бреме, за да останат повече пари у хората и работодателите в условията на криза.

Анализаторът от "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов също коментира, че не е редно в условия на криза бизнесът да се товари допълнително.

От страна на синдикатите също се чуха мнения, че сега, когато доходите на хората са замразени и дори намаляват, не е подходящо да се въвежда допълнителното осигурително бреме.

Какво повече ще получи пациентът срещу тези 2 процента?

Станимир Хасърджиев от най-голямата пациентска организация в България - Конфедерация “Защита на здравето“ - заяви пред Mediapool, че срещу по-високата здравна вноска задължително трябва да стои по-добър достъп на пациентите до медицинска помощ. Въпросът, който ние ще поставим и държим на отговор, е “Какво в повече ще получи пациентът срещу тези 2%?“.

“Ясно е, че вноската у нас е ниска, но няма да се съгласим на увеличение, ако това се прави без ясни разчети, само за да се компенсира слабата събираемост на вноски. Притеснително би било и ако увеличението цели само да се отговори на лекарските искания“, коментира Хасърджиев.

“За да подкрепим увеличение на здравната вноска, трябва да се спрат крачките за орязване на определени преимущества за пациентите “, каза Хасърджиев и даде за пример намалените проценти, които НЗОК поема от цените на лекарства за глаукома, Паркинсон, и остеопороза. По думите му, ако вноската бъде вдигната, по-високите проценти, които покрива НЗОК, трябва да се върнат.

“При всички положения парите в здравеопазването не достигат. Дали изходът е повишаване на вноската, трябва да кажат икономистите и да се аргументират. Но тежестта от кризата в никакъв случай не може да бъде поемана само от пациентите. Нека тя се подели между лекари, дистрибутори на лекарства, фармацевтични компании и пациенти“, каза Хасърджиев. Той съобщи, че предстои КЗЗ да излезе с официална позиция по въпроса с повишението на вноската.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?