Паник-бутони и видеонаблюдение в Студенстки град, искат от МВР

Охранителите в общежитията са над 70-годишни

Паник-бутони и видеонаблюдение в Студенстки град, искат от МВР

Паник-бутони в общежитията, видеонаблюдение в Студентски град и засилена охрана. Това са мерките, които предлагат от полицията заради проблемите и случаите от последната година, съобщи в интервю за „Дарик“ началникът на Седмо районно полицейско управление Ани Петрова, което отговоря за Студентския град в София.

Въпреки исканията и редицата случаи на побои, някои завършили и с летален изход за потърпевшите, в района патрулира само една полицейска кола. Патрулът отговаря за десетките нощни клубове и дискотеки.

В четвъртък на по време на общинския съвет възникна спор между опозицията и мнозинството в Столичния общински съвет по темата. Тогава беше обяснено, че в писмо на полицията до комисията по обществен ред и сигурност се иска поставянето на паник бутони или охрана във всеки нощен търговски обект в Студентския град. Оказа се, че такива промени не могат да настъпят само за един район, а за цяла София.

"Някъде е станало някакво объркване. По принцип е коментиран въпросът в общежитията да бъдат поставени паник бутони", обясни Петрова.

 По думите ѝ се цели при някакъв сериозен проблем охранителите да сигнализират по-бързо до полицията. "Понякога се опитат да звъннат на 112, линиите са заети и така се губят ценни минути, в които би могло да реагираме - знаете, че човешкият живот понякога зависи от няколко минути бърза реакция, добави тя.

Охраната на общежитията от възрастни хора над 70 години


По думите на началника на 7 РПУ е практиката охранители на общежитията да стават възрастни хора на "средна възраст 70 години", които не могат да се справят с младежите, които са "буйни глави". "Може и да е за нещо дребничко, но как един човек на 70 години да отиде да им направи забележка да бъдат по-тихи", добави началникът на Седмо районно.

Затова Петрова предлага ясно да бъдат разписани правата и задълженията на охранителите, за да не стига до ситуации, в които те да злоупотребяват с паник бутоните. "Примерно чуват веселба в някоя от стаите и вместо те да отидат да направят забележка с техните правомощия, те за всичко ще звънят на Седмо районно".

Тя каза още, че е разговаря и с кмета на район Студентски Димитър Дилчев за поставянето на видео наблюдение."Излизам с предложения, които струват много по-евтино от това да се премести целият Студентски град". 

Ани Петрова съобщи, че на нощ получават по два-три сигнала, които са свързани с дребни проблеми, сред които нарушаване на нощна тишина, или за човек, което не е общежитието, а иска да влезе, или лице, което иска да влезе след полунощ, защото някои общежития се заключват и не би трябвало да се влиза след този час.

През измината година се случиха няколко тежки инцидента след напиване в Студентския град, при които загинаха младежи. Последният случай е от предходния месец юни.

Споделяне

Още от България