Паника и смутове в червените редици заради обновлението на листите

Станишев иска да разкара бивши министри и да смени избирателните райони на утвърдени лица

Паника и смутове в червените редици заради обновлението на листите

Напрежение, интриги и смут завладяха БСП дни преди партийния пленум, който ще решава водачите на листите за предстоящите избори. Лидерът на БСП Сергей Станишев вече обяви намерението си за вкарване на нови лица, но утвърдените фигури не са готови да се оттеглят. Последната идея на Станишев е досегашни депутати, които от години водят листи в определени райони и удобно са "уседнали" там, да бъдат прехвърлени като водачи по други райони, научи Mediapool.

Нееднозначно се приема и решението му бивши негови министри от правителството на тройната коалиция да не попаднат в следващия парламент. Самият Станишев вече обяви, че дори БСП да спечели изборите, той няма да е премиер.

Аргументът му за ротация на водачите бил, че ако популярни лица оглавят листи в традиционно по-слаби за БСП райони, ще успеят да привлекат повече избиратели да спечелят повече депутатски места. Така например било планирано Мая Манолова, която от години води червената листа в Кюстендил, да бъде преместена в Пазарджик. Корнелия Нинова, която осигури мандатите на БСП в Благоевград на предишните изборите, е предложена за водач в Русе. Димчо Михалевски пък би трябвало да замени Емилия Масларова в Хасково. Вместо него за водач на смолянската листа е предвидена бившата кметица на Смолян Дора Янкова. Петър Мутафчиев няма да води в Пловдив, но все пак е получил обещание за "избираемо място". Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов най-вероятно ще бъде прехвърлен от Монтана в София.

Водещото си място във Видин ще запази Михаил Миков, независимо от претенциите на областния партиен координатор Пламен Трифонов. Ангел Найденов най-вероятно ще остане водач в Перник. Неясна е съдбата на Румен Овчаров, който досега влизаше в НС от софийска листа. "Станишев събира смелост да го отстрани и него, по модела на Румен Петков, но все още не може да го стори, тъй като в крайна сметка именно Овчаров му помогна в битката срещу Първанов за председателското място", твърдят запознати с развоя на сагата "Станишев срещу двамата Руменовци".

"Там никой не ни познава"

Разместванията в избирателните райони все още не се одобрени от Националния съвет на партията и Изпълнителното бюро. Неофициалните коментари на потенциално засегнати от разкомандироването са: "Не знам как ще се справя, там не познавам никого".

Те смятат, че с тази идея се затормозява излишно и бездруго напрегнатата предизборна кампания. "Трябваше много отдавна да водим пред ГЕРБ, а все още сме наравно с тях, или дори малко под тях. Как ще ги преборим в непознати за нас райони е силно съмнително", коментираха пред Mediapool социалисти.

"Едно е да познаваш местната структура, с която ще работиш, местните медии, дори и опонентите си на местно ниво – знаеш какво можеш да очакваш, а така ще бъдем на практика беззащитни", твърдят те.

Без министрите от тройната коалиция в 42-я парламент

Другият момент, предизвикващ напрежение в партията е чистката сред "министрите" от квотата на БСП в тройната коалиция. Първоначалната идея била нито едно от тези лица да не бъде в състава на следващия парламент. Изключения на този етап са направени за Михаил Миков и Петър Мутафчиев.

Асен Гагаузов, Емилия Масларова, Румен Петков и Петър Димитров засега няма да бъдат в листите, ако имат желание ще работят за партията, но без постове, обясниха от левицата. Те ще бъдат заменени от верни на Станишев активисти като лидера на младежката организация Явор Гечев, секретаря по външна политика Деница Златева и Красимир Янков.

Отстраняването на лица като Масларова и Петков предизвиква разнопосочни коментари. Някои приветстват решението на Станишев, защото било крайно време БСП да се освободи от хора, които "запушват" партията.

Подходът на Станишев обаче се оценява като избирателен и безпринципен, тъй като в партийното ръководство той се обгради със стари лица като Димитър Дъбов, Катя Николова, Евгени Узунов и Георги Пирински.

"Хем говорим за обновление, хем Станишев сложи в ръководството на партията само стари лица. И тези хора трябва да ни обяснят, че някой друг бил вече "изхабен", възмущават се социалисти.

Според бившия депутат Георги Близнашки, който остана извън 41-то Народно събрание, лицата, върху които "пада сянка на съмнение, отдавна трябваше да се оттеглят от активната политика”.

"Това, което се прави в навечерието на изборите, е твърде малко и твърде късно”, каза той в четвъртък пред БНР.

Според него стремежът на Сергей Станишев е следващата парламентарна група да е изцяло послушна, да гледа лидера в устата и да следва всяка негова повеля. "Със Сергей Станишев нещата тръгнаха много на зле. Особено през последните 5 години той води партията от едно поражение към друго поражение. БСП ще трябва да си плати цената за този стил на поведение", смята Близнашки.

"Беше забавно човек да гледа изявления на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, които непрекъснато се въртят в антуража на Сергей Станишев. Те са от най-близкото му обкръжение. И изведнъж самите те обявиха, че се случва нещо невероятно. Не е толкова невероятно, когато се даде сметка, че колкото и да мразят хората Бойко Борисов, два пъти повече ненавиждат самия Сергей Станишев”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България