Паника на Хаваите след фалшива тревога за ракетна атака

Служител натиснал грешен бутон, над 30 минути хората вярвали, че заплахата е реална

Паника на Хаваите след фалшива тревога за ракетна атака

Тревога за атака с балистична ракета паникьоса жителите на Хавайските острови. Оказа се, че тя е фалшива и е изпратена от служител на местния клон на управлението за извънредни ситуации, който "натиснал грешния бутон".

Така в 8 часа сутринта местно време в събота жителите на островите получили съобщение на мобилните си телефони с текст "Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете незабавно убежище. Това не е учение". Предупреждението било излъчено и по радиото и телевизията.

Точно 38 минути отнели на властите да уведомят хората, че става въпрос за фалшива тревога, предизвикана от човешка грешка. През това време обаче жиелите на Хаваите,където живеят 1.4 млн. души, вярвали, че заплахата е реална и хукнали в паника да търсят убежища. Много изпаднали в истерия.

Фалшивата тревога идва на фона на напрежение между САЩ и Северна Корея, която навръх Нова година обяви, че ядрената ѝ ракетната система е напълно изградена и цялата територия на САЩ попада под обсега ѝ.

Губернаторът на Хавайските острови Дейвид Айдж се извини за грешката. "Това, което се случи, е напълно неприемливо. Голяма част от нашата общност тук беше засегната от него. Съжалявам за болката и объркването, които всеки може да е изпитал. Много съм гневен и разочарован заради случилото се", обяви той.

Айдж съобщи, че грешният бутон е натиснат при предаване на смяната в местния клон на управлението за извънредни ситуации. Добави, че няма механизъм, по който хората да бъдат автоматично уведомени, че става въпрос за грешка, а не за реално нападение.

56-годишна жителка на Хонолулу разказва пред "Ройтерс", че когато получила съобщението за предстоящата атака, незабавно събудила 16-годишната си дъщеря, която изпаднала в истерия при новината.

От Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации обещаха, че подобна ситуация повече да няма да се повтори. "Поемам отговорност за случилото се. Моят екип направи грешка. Проучваме въпроса, за да се погрижим това да не се случи отново", каза Верн Мияги от Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации.

Той добави, че при реална атака към Хавайските острови времето от предупреждението да удара ще е не повече от 12 – 13 минути. Мияги обясни, че управлението периодично тества системите за предупреждение и служителят, допуснал грешката, вярвал, че натиска бутона за проверка. Съобщението се изпращало през компютърна програма и след натискането на бутона за това действие, трябвало да се даде повторно потвърждение. Служителят всъщност не е осъзнал, че е дал потвърждение и при втората стъпка от процеса. Той разбрал, че е направил грешка, когато получил съобщението за атаката на собствения си телефон. Мияги не каза какви мерки ще бъдат предприети по отношение на служителя паникьосал местното население.

Президентът Доналд Тръмп е бил информиран за обстановката, заяви Белият дом. Случаят ще бъде подробно разследван.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?