Паниката на петролните пазари продължава

САЩ готвят спешен план в помощ на сектора, Русия определи негативните цени като техническа приумица

Паниката на петролните пазари продължава

Постигнатите за пръв в историята на петролната търговия отрицателни цени задълбочиха проблемите в борсовата търговия, задъхваща се от предлагането и липсата на места за съхранение, удариха валутите на държавите основни производителки на петрол, както и акциите на добивните компании в търговията във вторник.

Американският лек петрол, който ден по-рано се срина и стигна до минус 40 долара за майските фючърси, което означава, че на търговците се плаща, за да вземат съответните количества, в следобедната лондонска търговия възстанови стойността си до 15.04 долара за барел юнски доставки. Сортът Брент се продаваше за 20.43 долара, а руският нефт Юралс се срина до 8.48 долара за борел.

Истерията започна предишния ден, когато заради паническото избягване на доставките във физически барели, цената на тексаският нефт задълба под нулата. Причината е в изчерпването на капацитета на хранилищата, тръбопроводите и дори танкерите. Затрупаният пазар повлия и на юнските доставки и макар някои специалисти да определиха отрицателните цени на американския лек петрол като борсова приумица и технически пробив, проблемите съвсем не са безобидни. Търговията в Ню Йорк на три пъти беше спирана, за да се овладее променливостта на цените, предаде агенция Блумбърг.

"Не мислех, че някога ще видим това", заяви Бен Лукок, съуредник на търговията с петрол в компанията "Трафигура". Според него най-голямото предизвикателство е справянето със затруднения пазар и безпрецедентните движения на цените. По думите му е възможно отново да се стигне до отрицателни цени за юнските доставки на американския лек петрол.

Този бенчмарк за американския пазар във вторник стигна цена от 14.53 долара за барел в ранната търговия в Ню Йорк, но майските договори останаха на цени под нулата - минус 4.88 долара за барел. Сортът Брент докосна в нюйоркската търговия цена от 18.10 долара, но после се изкачи над 20 долара за барел.

Липсата на място за съхранение, заради блокираното търсене на петрол в резултат на мерките срещу коронавируса, провокира тези цени. Счита се, че американските запаси в цялата страна са се увеличили с още 14 милиона барела миналата седмица, според проучване на Блумбърг.

Скоростта и мащабът на катастрофата с петролните цени са толкова мащабни, че плановете за безпрецедентни съкращения на производството на страните от ОПЕК и неговите съюзници стават напълно неефективни. Освен това мерките за свиване на добива влизат в сила от 1 май, а в момента пазарът на суров петрол е наводнен.

Пазарната реалност накара министри от ОПЕК да решат да обсъдят незабавно прилагане на съкращенията на добива на петрол вместо от 1 май, както беше договорено, съобщи източник от картела, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на администрацията да разработи план за спешна подкрепа на петролно-газовия сектор в страната, пострадал от главоломния срив на цените на петрола, предадоха световните агенции. "Никога няма да изоставим нашия страхотен американски петролен и газов сектор", декларира Тръмп.

Американски петролни компании, включително "Шеврон" и "КонокоФилипс", заявиха, че ще намалят производството. Но търговци казват, че индустрията не реагира достатъчно бързо, за да облекчи разпродажбите.

"Тази седмица движението на цените ще бъде голям зов за пробуждане за самодоволни шефове на петролни компании", смята Едуард Маршал, търговец на суровини в "Глобал Риск Мениджмънт".

"Ако не направят нищо и седят като зайци пред фаровете, чакащи да бъдат ударени от колата, ще бъдат ударени", казва той. "Не бих се изненадал да видя още повече съкращения на капиталовите разходи… още повече уволнения, още по-голямо забавяне от страна на ОПЕК", добави Маршал. "Вече е сериозно", допълва той.

"Дори мерките за ограничаване на коронавируса да бъдат отхлабени в идните седмици, светът ще се сблъска със свръхпредлагане на петрол за известно време", коментира Кери Крейг, глобален пазарен стратег от "ДжейПи Морган Асет Мениджмънт". Според него "икономиките може да не се възстановят толкова бързо, че да гарантират силно увеличение на търсенето"

"Все по-големите запаси вероятно ще повлекат цените на Брент още по-надолу", прогнозираЕдуард Бел, стоков анализатор в базираната в Дубай банка "Емирейтс ЕнБиДи".

Дейв Ернсбергер от "Ес енд Пи Глобал Платс" коментира, американският лек петрол е по-уязвим, защото обикновено той е заседнал в хранилища в сърцето на САЩ, докато Брент се складира по-често на плаващи танкери. Като цяло обаче страните производители трябва да внимават, защото светът изчерпва мястото за съхранение", посочва анализаторът.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи срива на котировките на американския лек петрол като "чисто търговски" и "абсолютно спекулативен момент" заради края на срока за договаряне на майските доставки, предаде руското издание "Ведомости". Затова според Песков "не е необходимо да му се придават някакви апокалиптични окраски" и ръководството на Русия притежавало необходимите резерви за преодоляване на негативните последици за икономиката на страната от спада на стойността на нефта Юралс.

Сривът в цените на петрола се отрази негативно и на валутите на производителите на петрол. Руската рубла се понижи с 1.7% и се търгува на ниво 76.81 рубли за долар,

Слабата валута може да попречи на Банката на Русия да намали лихвите по време на редовното си заседание в петък с толкова, колкото би искала, за да засили растежа, казва Пьотр Матис, стратег в "Рабобанк".

Случващото се отразява негативно на акциите на европейските петролни компании. Дяловете на "БиПи" поевтиняха с 4.5%, на "Роял Дъч Шел" - с 3.15%, на "Тотал" - с 3,6%, а целият енергиен индекс STOXX Europe 600 Oil & Gas се понижи с 4.5%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?