Панкин се оттегля като шеф на музикалния театър

Борис Панкин се отказва от длъжността директор на Националния музикален театър "Стефан Македонски" и става съветник на министъра на културата Вежди Рашидов по музикално-сценични изкуства. Това стана ясно след среща между двамата в министерството в сряда.

Решението на Панкин бе обяснено с нежеланието на колектива на театъра да го приеме. Миналата седмица Министерството на културата официално оповести избора му за директор на театъра, което бе посрещнато с неодобрение от трупата. Колективът на театъра не пусна новия си шеф в сградата в първия му работен ден, нито в следващите дни.

Отчитайки, че неподчинението в Музикалния театър се ръководи от двата синдиката, които в писмо от днес уведомяват министъра, че ще предприемат действия съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове, министър Рашидов оставя двата синдиката да определят как да се ръководи този културен институт в бъдеще“, съобщиха от министерството на културата.

В сряда сутринта трупата на театъра излезе на протест пред Министерския съвет. Техни представители внесоха писмото си до премиера Бойко Борисов и министър Рашидов с искането за анулиране на конкурса за директор.

Според колектива на театъра е имало явен конфликт на интереси при конкурса, защото Панкин е включил в концепцията си произведение, чийто автор е председател на комисията по избора - проф. Александър Йосифов.

Протестиращите поискаха оставката на зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев, тъй като по време на възникналия конфликт с публичните си изяви той е обидил колектива на театъра, наричайки го "лумпенизирана тълпа", както и заради неотговарящите на истината твърдения, че исканията се подкрепят от "шепа хора - 20-30 човека, неизразяващи общото мнение на целия колектив". Според трупата тези твърдения манипулират общественото мнение.

Споделяне

Още по темата

Още от България