"Панорама" може и да не се премести в събота

Екипът на емблематичното предаване влезе в сблъсък с новия директор на БНТ

"Панорама" може и да не се премести в събота

Няма окончателно решение за изместване на излъчването на емблематичното предаване "Панорама" от петък вечер в събота или в неделя. Това е само идея, която предстои да се обсъди и прецени, и ще бъде приложена, само ако е сигурно, че така предаването ще стои по-добре в програмната схема.

Това коментира пред Mediapool новоизбраният директор на "Българската национална телевизия" (БНТ) Константин Каменаров.

В понеделник вечер екипът на "Панорама" излезе с пространно становище, в което категорично се изразява несъгласие с лансираната по време на конкурса за шеф на БНТ идея на Каменаров за евентуална промяна в деня и часа на излъчване на "Панорама".

Каменаров, който ще встъпи в длъжност в петък, каза още, че е "истински изненадан" от публичното изявление на екипа на предаването, че не може да разбере защо се създава този проблем и няма обяснение за него, но щял да си го изясни, след като официално заеме поста.

Ексводещият на "По света и у нас" каза още, че не би направил нищо, което е в ущърб на "емблематично" и "доказано добро предаване" като "Панорама", която, по думите му, в миналото се е излъчвала и в събота.

Преди това от "Панорама" разпространиха през "Фейсбук" следната позиция:

ПОЗИЦИЯ НА "ПАНОРАМА"

Екипът на "Панорама" е готов да участва във всякакви дебати за бъдещето на предаването. Вярваме, че те ще се водят професионално, задълбочено и публично - както вътре, така и вън от БНТ. Така приляга на една истинска обществена телевизия, ангажирана с едно от най-важните ѝ предавания. При това разговорът има нужда от аргументи. Всичко друго би приличало на лично отношение или преднамереност.

Разбира се, ние имаме мнение и по въпроса дали "Панорама" трябва да се мести в друг ден и час. Категорично сме "против". При това имаме поне десет аргумента "против" - и не можем да се сетим дори един "за".

"Панорама" се излъчва в петък вечер от точно 20 /двадесет/ години, последните 17 от които - в конкурентна среда, в ожесточена битка за вечерния праймтайм.

С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания. Постигнахме много висока гледаемост: "Панорама", въпреки че е сериозно публицистично предаване, носи един от най-високите рейтинги на БНТ, често най-високия в петъчния ден и във вечерния делничен слот. Така "Панорама" затваря деловата седмица и освобождава уикенда за други формати, които също са се доказали и утвърдили. Отзвукът от нея влияе върху съботата, неделята и началото на следващата седмица, като изпреварва другите коментарни предавания.

Сегашният формат на "Панорама" /уникален за българския телевизионен ефир, признат и в чужбина/, в който гостите могат да се репликират взаимно, и който комбинира интервюто с дискусията и репортажа, е създаден специално за делничната вечер. Там всичко става бързо, динамично, разнообразно, разчитайки на активната аудитория.

Всичко това е заслуга на традицията, но основно на сегашния екип на предаването, който с известни промени прави "Панорама" от есента на 2000 година. БНТ ни се е доверявала и за редица допълнителни проекти и документални филми, които успешно сме осъществявали през годините. Затова се чудим защо промените в БНТ трябва да започнат тъкмо от "Панорама".

Въз основа на опита си сме твърдо убедени, че местенето на "Панорама" е необосновано и нелогично от съдържателна и зрителска гледна точка. Ефектът и целта на промяната са неясни и съмнителни, още повече, че формулата доказано работи. Едно такова местене ще ощети БНТ. Не вярваме, че това може да бъде цел на което и да е ръководство на Националната телевизия.

Споделяне

Още от България