Панов и Цацаров се сдърпаха за три бройки съдии и цяла Полша

Панов и Цацаров се сдърпаха за три бройки съдии и цяла Полша

След едномесечна пауза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров отново влязоха в пререкания по време на заседанието на ВСС. Повод за кавгите между двамата бяха предложенията за увеличаване на щата на Върховния административен съд (ВАС) с три нови щата за съдии и проблемите с правосъдието в Полша.

Големият стратегически въпрос на вниманието на Пленума на българския ВСС бе за положението във Варшава. ВСС бе получил изявление на Управителния съвет на Европейската мрежа на съдебните съвети, с което се изказва "силно притеснение" от случващото се в Полша. Повод за изявлението бе законът, с който се пенсионират редица полски върховни магистрати, включително председателят на полския Върховен съд.

Лозан Панов поиска българският ВСС да публикува изявлението с уточнение, че то се подкрепя. Той напомни, че ВСС замълча по повод позициите на европейските съдии за репресията и арестите на магистратите в Турция.

Цацаров, който бе против излизането с позиция за Турция, сега бе против излизането с позиция и за Полша. Той каза, че ВСС трябва само да публикува позицията за Полша, без да се подкрепя, защото била неясна. Цацаров каза, че Полша е суверенна държава, която има право да приема такива закони, каквито са ѝ нужни.

"Ако положението в Полша бе толкова тежко, нямаше да бъде лицемерно подминавано в Еврокомисията, а положението на България и Румъния да е обект на мониторинг", каза главният прокурор.

Той някак пропусна факта, че в края на миналата година Европейската комисия предложи възможно най-крайните мерки по отношение на Полша - отнемане на правото на глас при обсъждането на решенията в съюза. Подобна мярка никога дори не е обсъждана за България и Румъния.

Цацаров каза още, че не може да се меси на парламента в Полша, че тази държава "брани националните си суверенитети по един достоен начин". В крайна сметка Пленумът на ВСС отново подкрепи позицията на Цацаров и позиция за Полша не бе изказана.

По време на заседанието Панов и Цацаров се сдърпаха и за по-дребен ведомствен въпрос. Става дума за увеличаването на щата на ВАС с трима съдии, които да анализират проблемите на административното правораздаване. Лозан Панов се обяви против това предложение. Той напомни, че в съдебната ни система има дефицит от близо 600 000 лв, а един върховен съдия струва над 60 000 лв годишно. Панов обясни, че според комисия "Бюджет и финанси" предложението не е мотивирано финансово и няма бюджет за новите щатове.

"С това темпо с увеличаване на мигистратите във върховните инстанции... Те в момента вече надхвърлят 200 върховни съдии. Според мен такова голямо число няма аналог в друга европейска система!", каза Панов, цитиран от "Клуб Z".

Цацаров веднага захапа Лозан Панов с необорими аргументи.

"Ако някой мисли за това колко са съдиите - много, и колко е България като население – малко, то на мен ми се струва, че трябва да мисли не политики, а конкретни действия", каза главния прокурор. Той напомни, че преди ден Прокурорската колегия на ВСС е взела решение за премахване на 11 районни прокуратури, които са близо 10% от всички районни прокуратури в страната.

"С плюс или с минус трима съдии било в единия или в другия (върховен) съд, или Върховната касационна прокуратура, едва ли ще решим проблема на малка България и на големия брой съдии", каза Цацаров.

Проблемът в позицията на Лозан Панов бе, че Съдийската колегия на ВСС вече бе подкрепила с голямо мнозинство предложението за новите трима съдии.

"След като съдийската колегия е решила да го предложи на пленума, откъде накъде аз и колегите ми прокурори ще блокираме едно решение на съдийската колегия?", попита Цацаров. Така Пленумът на ВСС гласува окончателно увеличаването на щата на Върховния административен съд.

На 14 юни Цацаров и Панов се караха за назначаването на нов главен секретар на ВСС и за ведомствените жилища, които се предоставят на магистрати. Тогава Цацаров обясни, че за него не е чест да работи с Панов, а съдията каза, че не е сигурен, че главният прокурор има свободна воля.

Споделяне

Още от България