Панов: Има неясноти в искането на най-добрия юрист на управляващите за уволнение на Миталов

Панов: Има неясноти в искането на най-добрия юрист на управляващите за уволнение на Миталов

"Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да твърдя, че неговото предложение съдържа много неясноти и съм сигурен, че днес на заседание на Съдийската колегия на ВСС, темата ще бъде включена за разискване".

Това каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по повод изпратеното от правосъдния министър Данаил Кирилов предложение до ВСС спецсъдия Андон Миталов да бъде уволнен заради накърняване престижа на съдебната власт след решението на САЩ да наложи забрана за влизане в страната.

Панов подчерта, че не става ясно какви са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения.

"Кога са извършени тези действия, по кое конкретно дело. Много е важно да се посочат доказателствата", заяви Панов.

Той добави, че за да се стигне до основателност на едно искане, то трябва първо да е допустимо и да сезира по валиден начин Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

"Много често се задава въпросът защо в България няма присъди за корупция. За да има такива, трябва да има дело, обвинителен акт, досъдебно производство. Когато се използва думата корупция, означава, че някой трябва да е получил облага, това предполага наказателен казус, а такъв никой не е заявил, че има", каза Панов.

Във вторник председателят на ВКС изпрати писма до главния прокурор и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация от тях по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ.

В писмото до главния прокурор се напомня, че Панов е помолил с писмо от 6 февруари да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване.

В писмото до председателя на КПКОНПИ Лозан Панов пише, че с писмо от 6 февруари председателят на ВКС е помолил да бъде уведомен дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

И в двете писма се посочва, че до момента във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.  

Споделяне

Още от България