Панйотов: Не целим унищожаване на досиетата

Действителните намерения на правителството по отношение архива на Държавна сигурност остават неясни, след като в понеделник вицепремиерът Пламен Панайотов определи като "недоразумение" публичните твърдения, че приетият от МС законопроект цели "някакво унищожаване на досиета, свързани с миналото или в частност с ДС".

Одобрените миналата седмица от кабинета промени в закона за класифицираната информация премахват контрола на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и предоставят възможност на ведомствата със секретни архиви сами да решават за унищожаването на документи, включително и преди изтичането на срока за защитата им. Към момента не е ясно ще има ли орган, който да контролира процеса.

Вицепремиерът Панайотов посочи, че по силата на действащия закон за МВР архивът на вътрешното министерство в частта му за архива на ДС е част от държавния архив. "Всеки може да се обърне, да поиска допуск и ще има такъв по условията, посочени в закона. Няма значение местоположението на една или друга архивна единица. Важно е дали има или няма достъп до нея", каза Панайотов.

На практика обаче достъпът до архива на МВР е уреден с необнародвана вътрешноведомствена инструкция, подписана от министър Георги Петканов.

Междувременно главният секретар ген. Бойко Борисов прояви активност по отношение на темата за досиетата.

Докато бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев се изказваше в студиото на Би Ти Ви в понеделник сутринта, ген. Борисов се включи по телефона и предложи досиетата да се разсекретят, да се разбере "кой какъв е в държавата и след това да се унищожат".

Според него процедурата трябва да се контролира от смесена комисия, в която да има двама представители на опозицията и един от управляващите.

Така, според ген. Борисов, щяло да се престане с тежките обиди за това кой е бил стипендиант на ДС преди 20 -30 години и, по думите му, "няма нищо лошо, ако някой е бил стипендиант, да се знае, това не значи, че не може да бъде и най-добрият министър".

Думите му визираха Георги Петканов, за когото Методи Андреев припомни преди това, че е бил стипендиант на ДС и това било писано дори във в. "Труд" преди четири години.

Андреев определи като "беззаконие" предложените от правителството промени, допускащи унищожаването на архиви по решение на ръководителите на спецслужбите и министерствата.

Бившият шеф на комисията по досиетата смята, че под "окончателно решение" на проблема с досиетата премиерът Сакскобургготски всъщност е имал предвид тяхното унищожаване.

Според Андреев ДКСИ има интерес да бъде игнорирана в новата процедура, защото така отговорността се прехвърля на съответните министри.

В даден момент Сакскобургготски може да реши да разкрие част от архива на ДС, "но вече прочистен" от съответните му министри, каза Андреев. Така управляващите ще излязат чисти, а на "на кучетата" ще бъдат хвърлени неудобните. Според Андреев от акцията ще пострадат онези, "които не са послушни" и не искат Симеон да има втори премиерски мандат.

Той прогнозира, че най-потърпевши ще са свързаните с БСП хора, но имало скрити договорки между Симеон и социалистите това да не става. Също така щели да бъдат засегнати лица от НДСВ, ДПС, СДС, ДСБ и т.н.

Споделяне

Още от България