Папа Бенедикт Шестнайсети напусна Ватикана

Папа Бенедикт Шестнайсети отпътува от Ватикана с хеликоптер и пристигна в извънградската папска резиденция в Кастел Гандолфо часове преди.в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) да приключи понтификата му и да започне периодът на вакантния престол - времето между смъртта (или оттеглянето) на папата и избора на негов наследник.

В Кастел Гандолфо Бенедикт бе посрещнат от стотици вярващи. Той ще прекара около два месеца в градчето, разположено в хълмиста местност на близо 30 километра южно от Рим, след което ще се оттегли в манастир във Ватикана.

Излизайки на балкона на лятната резиденция на папите, Бенедикт Шестнайсети направи последната си публична поява като глава на Римокатолическата църква. Той бе приветстван от хиляди богомолци и местни жители.

"Както знаете, днешният ден е различен от предишните. Аз ще съм върховният първосвещеник на Католическата църква само до 8 ч. вечерта. След това ще съм просто поклонник, който започва последния етап от своето поклонничество на тази земя", каза Бенедикт Шестнайсети.

Той изпрати и последното си послание в Туитър като папа: "Благодаря ви за вашата любов и подкрепа. Изпитвайте винаги радостта, която идва от поставянето на (Исус) Христос в центъра на вашия живот".

Над половината от германците, около 52 процента, смятат, че техният сънародник е свършил добра работа като глава на Римокатолическата църква, показва ново проучване на общественото мнение, цитирано от ДПА. 23 процента от участниците в допитването, проведено за телевизия Ен 24, определят представянето на Бенедикт Шестнайсети като много лошо.

Около 78 процента от германците смятат, че Католическата църква се нуждае от реформи, включително от строги мерки срещу сексуалните злоупотреби и от либерализиране на своята сексуална етика. Около една трета от германците са католици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят