Папа Бенедикт XVI може да свика конклава за наследника му по-рано

Папа Бенедикт XVI

Папа Бенедикт XVI може да промени църковните правила за конклава, който трябва да избере следващия римски първосвещеник, за да се проведе той по-рано, съобщиха световните агенции.

Главата на Римокатолическата църква се оттегля на 28 февруари, а сегашните правила предвиждат конклавът да започне между 15 и 20 март. Ако се направи промяна, неговото начало може да бъде по-рано.

Ватикана заяви, че папата проучва възможността за изменение на разпоредбите, установени от неговия предшественик Йоан Павел Втори.

"Папата обмисля да подпише декрет в следващите дни, с който да изясни някои специфични аспекти на апостолския състав на конклава”, каза говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

"Папата е единственият, който може да издава укази до последната минута", заяви историкът Амброджио Пиацони.

Апостолическата Конституция от 1996 г., която папата може да промени, предвижда конклавът да бъде свикан между 15 и 20 дни след началото на "вакантния престол". Този срок трябва да даде време на кардиналите избиратели да пристигнат в Рим.

Този път много кардинали вече ще бъдат в Рим, за да поздравят папата в деня на оттеглянето му. И при положение, че всички ще пристигнат, няма да има причини за чакане. Конклавът ще събере 117-те кардинали избиратели в Сикстинската капела, които трябва да изберат следващия папа с мнозинство от две трети.

Провеждането по-рано на конклава ще позволи на новоизбрания глава на Римокатолическата църква да се подготви по-добре за Великден, 31 март, който е много важен за 1.2 милиарда католици.

Тази седмица папата няма официални ангажименти и се оттегли с кардиналите за духовни практики за Великите пости. Но той все пак може да подписва укази при прекъсване на духовните съзерцания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят