По време на традиционното си обръщение "Урби ет орби":

Папа Бенедикт XVI осъди режима в Сирия и призова към мир Израел и Палестина

Папа Бенедикт XVI осъди режима в Сирия и призова към мир Израел и Палестина

Хората никога не трябва да губят надеждата си за мир, дори в страни, които се намират в разгара на тежки военни конфликти, като Сирия и Нигерия.

Такова послание отправи във вторник папа Бенедикт XVI по време на традиционносто си обръщение обръщение "Урби ет орби" ("Към града и света") на 65 езика пред десетки хиляди хора, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана.

"Тази добра земя съществува - и днес също, през 2012 г., от тази земя пониква истината! Следователно в света има надежда, надежда, на която можем да се доверим, дори в най-трудните времена и в най-трудните ситуации", заяви светият отец.

Папата осъди "жестоките актове на тероризъм" и избиването на безащитни в Сирия и Ивицата Газа, призовавайки за пореден път Израел и Палестина към мир, посочиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Нека да поникне мир за хората в Сирия, която е дълбоко ранена и разделена от конфликт, който не щади дори беззащитните и взема невинни жертви", каза още той, призовавайки за "край на кръвопролитията, по-лесен достъп за помощ на бежанците и разселените и диалог в търсенето на политическо решение на конфликта".

Бенедикт XVI осъди и конфликтите в Мали и Нигерия - две страни, където ислямистки групировки извършват насилствени действия.

"Нека раждането на Христос благоприятства за връщането на мира в Мали и на съгласието в Нигерия, където жестоки актове на тероризъм продължават да вземат жертви, особено сред християните", каза папата.

Призова и новите лидери на Китай да уважават религиозните свободи. Китай не позволява на католиците в страната да признаят властта на папата и ги принуждава да членуват в подкрепяна от държавата църква.

По времене на тържествената си рождественска литургия в базиликата "Свети Петър" на 24 декември папа Бенедикт XVI също отправи молитва за мир в Палестина, Сирия, Ливан и Ирак и призова християните и мюсюлманите заедно да изграждат страните си.

"Ние сме изцяло погълнати от самите себе си и затова няма никакво място за Бог. Затова няма и място за другите, за децата, бедните, чужденците", обърна се светият отец към вярващите.

"В нашите чувства и желания няма място за Него. Те са насочени към самите нас. Ние искаме материални неща, стремим се към осезаемо щастие", заяви още папа Бенедикт XVI в понеделник вечерта.

Споделяне

Още от Свят