Папа Бенедикт XVI се оттегля заради възрастта си

Букмейкърите залагат, че е настъпило времето за африкански глава на Римокатолическата църква

Папа Бенедикт XVI се оттегля заради възрастта си

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си, съобщиха световните агенции.

Папа Бенедикт Шестнадесети заяви, че подава оставка от 28 февруари, защото вече няма сили да изпълнява задълженията на службата си заради напредналата си възраст. С това той стана първият папа от Средновековието насам, който предприема тази стъпка.

"В днешния свят, предмет на толкова много резки промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да пазя делото на Свети Петър и проповядвам Божията истина, са необходими както сила на ума, така и на тялото. Но това са все сили, които през последните няколко месеца се влошиха до степен, която ме кара да призная неспособността си да изпълнявам адекватно поверената ми служба. Скъпи братя, благодаря ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли по време на моята служба и моля за прошка за всички мои слабости", заявил 85-годишният папа според декларация на Ватикана.

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди съобщи по-рано, че папата ще се оттегли от поста на 28 февруари в 20.00 ч. (21.00 ч. българско време). Постът ще остане вакантен до избирането на нов папа.

Проф. Градев: Бенедикт ХVІ преведе църквата с максимално достойнство в трудни времена

"Ефектът на новината за оттеглянето на папа Бенедикт ХVІ зависи от това как ще протече изборът на новия папа и как ще съжителстват двамата. Това, което се променя в историята на Ватикана, е, че ще имаме за първи път от много векове случай, в който папата не умира на престола, на своето място. Това несъмнено ще повлияе и върху разбирането на самата функция на папската длъжност, на неговата роля и неговото място в света", коментира проф. Владимир Градев, бивш посланик на България във Ватикана, пред БНР.

Той допълни, че папата е изиграл ключова роля в църквата в трудни за нея години: "Неговият понтификат ще остане като едно нелеко време за католическата църква, време на големи изпитания. Папа Бенедикт ХVІ, бих казал, взе адекватни мерки и в тези моменти остана на своето място и преведе църквата с максимално достойнство в тази нелека ситуация. Бенедикт ХVІ беше голям теолог и мислител. Той успя да задържи наследството, което му предаде Йоан Павел ІІ с достойнство. В краткото историческо време, в което сме, несъмнено задълго нишката, която той ще остави, ще бъде този негов отказ. За мен той беше преди всички с едно много съдържателно, естествено, близко до самия дух на християнството слово, което той се опитваше да носи на своята църква и на света."

Братът на папа Бенедикт ХVІ - Георг Ратцингер, заяви, че Светият отец е бил посъветван от своя лекар да не предприема повече пътувания в чужбина и от месеци обмислял да се оттегли.

Доайенът на кардиналите Анджело Содано заяви обаче, че станалото е като "гръм от ясно небе".

"Светият отец е взел решението без външен натиск. Папата не страда от конкретно заболяване", уточни Ломбарди, като добави, че Бенедикт Шестнадесети през последните няколко  месеца се е оплаквал от отслабваща физическа и духовна енергия, което е обичайно за хора на неговата възраст.

След оттеглянето си  Бенедикт ХVІ ще живее в женския манастир на Ватиканския хълм, но ще има редица привилегии.

Букмейкърите залагат, че е настъпило времето за африкански папа

"Ще имаме нов папа за Великден”, заяви Ломбарди и уточни, че конклавът за избор на нов папа ще се проведе 15 или 20 дни след оттеглянето на Светия отец.

Бенедикт Шестнадесети няма да участва в конклава.

Има няколко кандидати за папския престол, но никой от тях не е изявен фаворит, за разлика от 2005 г., когато бе избиран наследник на починалия Йоан Павел Втори.

Букмейкърите вече приемат залози за това кой ще бъде следващият папа след оттеглянето на Бенедикт XVI. Според залозите може би е настъпило времето за папа от Африка, съобщи агенция АНСА.

Една от италианските букмейкърски къщи определя като фаворит нигерийския кардинал Франсис Аринзе, като след него се нарежда кардинал Питър Турксон от Гана.

Сред европейците фаворит е кардиналът на Милано Анджело Скола. Друга агенция също залага на Аринзе, следван от Турксон и от канадския кардинал Марк Уеле.

Според британските букмейкъри фаворити са кардиналът от Гана, Франсис Аринзе от Нигерия и кардинал Марк Уеле от Канада.

Президентът на Италия Джорджо Наполитано определи решението като много смело. Според лидера на италианската Демократическа партия Пиерлуиджи Берсани новината е от историческо значение.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че изпитва най-дълбоко уважение към решението на родения в Германия папа Бенедикт Шестнадесети да се откаже от поста заради отслабващото си здраве.

"Щом самият папа след задълбочен размисъл е стигнал до извода, че вече няма нужните сили да изпълнява задълженията си, това получава моето най-дълбоко уважение. Той бе принуден да вземе трудно решение", се казва в кратко изявление на Меркел.

Италианският премиер Марио Монти заяви, че е "разтърсен от новината".

Папата изправен пред скандали

85-годишният папа бе избран през април 2005 г. Той наследи на престола починалия папа Йоан Павел Втори. Той бе един от най-възрастните папи в съвременната история на католическата църква.

Папа Йоан Павел II го назначава през 1981 година за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. От 1977 г. е архиепископ на Мюнхен-Фрайзинг и кардинал, от 1993 г. е глава на епископската епархия Велетри-Сени, а от 2002 г. — декан на Колегията на кардиналите. Титулярен епископ на Остия. Бенедикт XVI е един от приближените на Йоан Павел II.

След смъртта на папа Йоан Павел II, кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.

Бенедикт Шестнадесети ще остави спомен за папа, който искаше да изясни посланието на една опетнена от различни скандали Църква, сред които този с педофилията, и който се стремеше да помири вярата и разума в съвременния свят, коментира Франс прес, цитирана от БТА.

Именитият германски професор по богословие Йозеф Ратцингер, който не блестеше с пламенното усърдие на предшественика си Йоан Павел Втори, но с течение на годините си спечели нарастващо уважение, става папа на 19 април 2005 г. на 78-годишна възраст, след като близо четвърт век управляваше Конгрегацията за доктрината на вярата.

Той се изправя пред най-тежката криза в съвременната Църква - наплива от разкрития в редица страни от Европа и Северна Америка за случаи на сексуален тормоз над деца от духовници, допълнително влошени от "клетвата за мълчание" на висшестоящите им.

Бенедикт Шестнадесети остро осъди тези "грехове" и нареди нулева толерантност към тях. Той изрично поиска прошка от жертвите на сексуални посегателства през юни 2010 г.

През 2012 г. той се сблъска със скандал във Ватикана с изтичане на поверителни документи, при който е арестуван собственият му иконом Паоло Габриеле - симптом на недоволството и разделенията в курията.

В стотици проповеди и речи той развива съдържанието на вярата и често призовава самото духовенство да се върне към същността на Исусовото послание.

Макар и да отказва всякаква еволюция на Църквата по нравствени въпроси (аборти, евтаназия, семейство, хомосексуалност), този консервативен папа, познавач на две хиляди години християнска история, който отхвърля скъсването с традицията, става първият, който приема употребата на презервативите в ограничени случаи, за избягване на заразяване със СПИН.

Този папа породи няколко полемики. Първата избухна през септември 2006 г. и го противопостави на мюсюлманския свят след речта му за отношенията между разум и вяра в Регенсбург. През януари 2009 г. решението му да отмени отлъчването на четирима епископи интегристи, един от които - британецът Ричард Уилямсън - отрича Холокоста, предизвика бурни реакции. Той обаче редовно е проявявал уважение към мюсюлманите и особено към евреите.

Целестин Пети и Григорий Дванадесети

Малко са прецедентите на оттегляне от папския пост в историята на Римокатолическата църква, припомня вестник “Кориере дела сера“. Сред редките случаи най-известен е този с на папа Целестин Пети. Истинското му име е Пиетро да Мороне, който е водил живот на отшелник и е създал Ордена на братята на Светия дух, основал няколко манастира. Целестин Пети става папа на 5 юли 1294 г., когато е на близо 80 години.

Озовавал се обаче в климат на интриги и заплетен в паяжина от сложни политически и икономически интереси, той решава да се оттегли от поста си четири месеца след избирането си, на 13 декември 1294 г. Умира малко след това в условията на принудителна изолация в замъка Фумоне, в Лацио. Данте Алигиери го нарича онзи, който от страхливост се отказва от най-висшето. Днес обаче за Целестин Пети се говори като за човек с изключителна вяра и храброст. Той е сочен за пример за смирение и съобразителност.

Вторият случай, който историята си спомня, е този на Григорий Дванадесети, избран за папа на 19 декември 1406 г. и заемал поста до 4 юли 1415. Той е венецианец по произход и като папа се опитва да сложи край на разделението в Католическата църква, на така наречения папски схизъм, при който има двама папи, единият от които в Рим, а другият в Авиньон. Но опитите му са напразни. Това го принуждава да се оттегли от поста си. Умира през 1417 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят