Папа Франциск чувствал, че Бог го поставил на този пост за кратко

Папа Френциск, сн. ЕПА/БГНЕС

"Имам чувството, че моят понтификат ще е кратък – четири или пет години, дори две или три. Две от тях вече минаха. Това е някакво странно чувство", каза папа Франциск в интервю за мексиканската телевизия Телевиза, дадено в петък по повод втората годишнина от заставането му начело на Римокатолическата църква. В него той се шегува, че "няма нищо против", но му се иска да може да се разходи в Рим за пица, без да бъде разпознат.

"Чувствам, че Бог ме е сложил тук за кратко време", допълни роденият в Аржентина папа, който е на 78 години и изглежда в добро здраве, пише Ройтерс.

Франциск посочва още, че споделя идеята на стореното от предшественика му Бенедикт ХVІ, който през 2013 г. стана първият глава на Римокатолическата църква от почти 700 години насам, който се оттегли от престола, вместо да управлява до смъртта си.

"Като цяло смятам, че това, което Бенедикт стори толкова смело, не трябва да бъде приемано като изключение", каза Франциск, но в същото време допълва, че не харесва идеята за въвеждане на възраст като 80 години например, след достигането на която папата автоматично да се оттегля.

Главни теми на обширното интервю са миграцията, наркотрафикът, реформата на Римската курия (централният управленски апарат на Ватикана) и вторият етап на синода на католическите епископи от цял свят, посветен на проблемите на семейството и брака.

В началото на интервюто папа Франциск изразява желание да посети Мексико, чийто проблеми са подобни на тези в други части на света - драмата с миграцията и издигането на стени срещу нея. Той говори за обстановката по границата между Мексико и САЩ, като припомня и тази с мигрантите, които са принудени да прекосяват Средиземно море в търсене на спасение от глада и войните.

Папата откровено критикува неспособността на клира да вдъхновява миряните, като вижда основната причина за това в прекаления клерикализъм. Той характеризира Римската курия като последния остатък от "царедворство" в Европа и изтъква, че тя трябва да бъде променена не по форма, а по съдържание.

"Всяка промяна идва от (дълбините на) сърцето и води до смяна на начина на живот," подчертава понтификът.

Според него са прекалени очакванията за бързи промени в позициите на Римокатолическата църква по сложните теми за причестяването на разведени встъпили в повторен брак, както по
проблемите на хомосексуализма. Така папата косвено прогнозира изхода от втория етап на синода на епископите, който отново ще заседава през октомври.

За втори път аржентинецът Франциск избра дата, свързана с неговия понтификат, за да даде интервю на чуждестранна медия, като и в двата случая предпочете журналисти от Латинска Америка.

Първото си интервю той даде за аржентинския всекидневник "Кларин" на 7 юли миналата година, когато се навършиха 500 дни от възкачването му на Свети-Петровия престол.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?