Папа Франциск е "Човек на годината” на списание "Тайм”

Папа Франциск

"Човек на годината” на списание "Тайм” за 2013-та е папа Франциск. Списанието отличи папата заради това, че е променил "тона, възприемането и подхода" на Католическата църква.

"За това, че извади папството си извън двореца и го постави на улицата, за това, че накара най-голямата Църква в света да се изправи пред най-належащите си нужди и за това, че уцели точния баланс между осъждането и състраданието, папа Франциск е човек на годината за 2013 година на списание "Тайм”, заяви главният редактор Нанси Гибс, цитирана от Франс прес.

Според редакцията на "Тайм" именно главата на римокатолическата църква е оказал най-голямо влияние на световните събития през отиващата си година.

"Рядко се случва нов актьор на международната сцена да привлече толкова голямо внимание толкова бързо, както сред младите, така и сред по-възрастните, както сред вярващите, така и сред скептиците", обясни Нанси Гибс.

На сайта на списанието се посочва, че първият папа от страна извън Европа от 1200 години насам е започнал да трансформира едно място (църквата - б.р.), което измерва промяната в столетия.

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, цитиран от ДПА, каза, че папата "не търси слава или успех", но "определено ще е щастлив", ако признанието помогне за разпространяването на божиите послания.

"Положителен сигнал е, че едно от най-престижните отличия в международните медии се дава на някой, който прогласява пред света духовни, религиозни и морални ценности и издига мощен глас за мир и по-голяма справедливост", допълни Ломбарди.

На второ място в годишната класация на "Тайм" е бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, на трето - активистката на американското движение за правата на сексуалните малцинства Едит Уиндзор, а на четвърто - сирийският президент Башар ал Асад.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?