Папа Франциск канонизира две португалски деца, пред които се явила Богородица

Папа Франциск канонизира две португалски деца, пред които се явила Богородица

Две португалски овчарчета, за които се смята, че са видели преди 100 години Богородица, бяха причислени към светиите на Римокатолическата църква.

Канонизирането на Франсишку Марту и сестра му Жасинта бе извършено лично от папа Франциск на литургия под открито небе в португалския град Фатима, в чиито околности е станало чудото, предадоха осведомителните агенции. 

На литургията присъстваха стотици хиляди богомолци, голяма част от които пребивават във Фатима, отдавайки се на молитви. Множеството избухна в ръкопляскания, когато папата приключи ритуала по канонизацията. Организаторите на проявата очакваха в нея да участват около един милион души. 

Католиците вярват, че Мадоната се е явила пред три португалски овчарчета в общо шест видения, започнали на 13 май 1917 г. Две от децата - Франсишку и Жасинта - умират млади от испанската треска. Третото дете е братовчедка им Лусия душ Сантуш, която впоследствие става монахиня и умира на 97-годишна възраст през 2005 г. В ход е процедурата по нейното обявяване за светица. 

Според разказите на трите овчарчета - тогава на възраст между 7 и 10 години - Богородица споделила с тях три апокалиптични тайни: за войната, комунизма и смъртта на папата. Тя приканила децата да се молят за мир и да се пазят от греха.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?