Папа Франциск: Мафиотите не живеят по християнски

Папа Франциск

Мафиотите не живеят съгласно християнските норми, заяви папа Франциск по време на посещение в Палермо, където почете паметта на свещеника Джузепе Пулизи, убит от сицилианската мафия преди 25 години, съобщи Франс прес.

"Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот. Който е мафиот, не живее по християнски, защото с живота си богохулства срещу името на Бог-любов", заяви папата по време на проповед на открито в квартал на пристанище Палермо.

"Днес имаме нужда от мъже и жени на любовта, не на честта, които служат на другите, а не злоупотребяват. Имаме нужда да вървим напред заедно, а не да се стремим към власт", добави папа Франциск.

"Мафиотското мото е "ти не знаеш кой съм аз", християнското е "имам нужда от теб".

Мафиотската заплаха е "ще ми платиш", християнската молитва е "Господи, помогни ми да обичам". Затова казвам на мафиотите: Променете се! Спрете да мислите за себе си и за парите си, покайте се!", подчерта папата.

"Погребалният саван няма джобове. Не можете да ги вземете (материалните придобивки) с вас", добави папа Франциск, цитиран от Асошиейтед прес. "Давате живот на другите, не го отнемате. Не може да вярвате в Бог и да мразите брата си, да отнемате живот с омраза", подчерта той.

В Палермо босовете на мафията упражняват властта си често само като се разходят из квартала. Много предприятия плащат на Коза ностра, за да могат да работят, отбелязва АП.

Папата използва проповедта си и за да порицае популизма. "Единственият възможен популизъм, "християнски популизъм", е да служите на хората, без да се оплаквате, да обвинявате и да предизвиквате полемика", заяви той, визирайки възхода на популистките движения в цяла Европа, включително в Италия, отбелязва АФП.

Днешната литургия беше посветена на свещеника Джузепе Пулизи, кръстен "първият мъченик на Коза ностра". Той беше застрелян по заповед на тази мафия на 15 септември 1993 г., на 56-годишна възраст. Свещеникът, наричан от всички "Пино", се опитваше да откъсне младежите от влиянието на мафиотите и наркотиците, което разгневило местните "кръстници".

Дон Пино "не живееше, за да се самоизтъква, не отправяше призиви срещу мафията, напротив, той се задоволяваше да не прави нищо лошо", подчерта папата. "Неговата логика изглеждаше губеща, а изглежда печелеше логиката на портфейла. Но отец Пино беше прав: логиката на богът-пари е губеща", добави папа Франциск.

"Дон Пино знаеше какво рискува, но преди всичко знаеше, че истинската опасност в живота е да не се поемат рискове и да се живее ден за ден", подчерта той.

Много членове на организирани престъпни групи в Италия, като сицилианската Коза ностра и калабрийската Ндрангета, се смятат за част от религиозна, подобна на секта група и призовават светците за помощ в начинанията си, отбелязва Ройтерс. Особено в по-малки градове и селища, те приемат католическото причастие и в някои случаи са получавали помощ от свещеници. Пулизи обаче отказал да участва в това. Без подкрепа от църковната йерархия в Сицилия, той е проповядвал срещу мафията от амвона в църквата си, намираща се в квартал, контролиран по това време от фамилията Гравиано.

Пулизи помага на младежи от квартала да избегнат капаните на мафията, призовава вярващите да сътрудничат на полицията, отказва дарения на мафиоти и им забранява да се включват в традиционните религиозни улични шествия. Местните босове Филипо и Джузепе Гравиано нареждат убийството му. Двамата братя и четиримата извършители са осъдени през 1998 г., като само един не получава доживотна присъда.

Един от убийците заяви, че докато умирал Пулизи казал: "очаквах ви". През 2012 г. папа Бенедикт Шестнадесети разпореди свещеникът да бъде обявен за блажен, последната стъпка преди обявяването за светец. 

Споделяне

Още от Свят