Папа Франциск: Мафиотите нямат право да наричат себе си християни

Папа Франциск
Членовете на мафията в Италия, много от които ходят на черква и се молят открито, не могат да наричат себе си християни, защото "носят в душите си смъртта". Това заяви днес папа Франциск пред десетки хиляди вярващи по време на общата аудиенция на площад "Свети Петър" във Ватикана, съобщи Ройтерс.
 
Според агенцията това са най-острите думи на папата по адрес на организираната престъпност от близо четири години насам. 
 
"Така че ние не трябва да отиваме много далеч, нека се замислим какво се случва тук в Италия, каза той, докато говореше общо за "псевдохристияните", които са покварени, а претендират да са праведни. "Например т.нар. християни мафиоти - те наричат себе си християни, но държат смъртта в душите си и я причиняват на другите", продължи Светият отец. 
 
Много от членовете на организирани престъпни групировки като сицилианската Коза ностра или калабрийската Ндрангета се възприемат като част от религията, нещо като секта. В малките градове на юг те участват в католически тайнства, ходят на черква, а в някои случай техни съучастници стават свещеници, отбелязва Ройтерс. 
 
През 1993 г. покойният папа Йоан-Павел Втори предупреди хората от Коза ностра, че "един ден ще се изправят пред Божия съд". Групировката отвърна с бомбени атаки срещу няколко черкви в Рим, включително базиликата "Свети Йоан" - папската черква в качеството му на епископ на Рим, припомня агенцията.
Споделяне

Още от Свят