Папа Франциск може да излезе от протокола и да отиде при гражданите

60 % от българите оценяват положително посещението му в България

Папа Франциск може да излезе от протокола и да отиде при гражданите

Папа Франциск може да излезе извън протокола и мерките за сигурност, да отиде до гражданите, да се срещне и да се поздрави с тях. Българските органи, които отговарят за сигурността по време на апостолическото пътуване на папата в България, обаче са подготвени за такава ситуация.

Това обясни в петък зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Тодор Гребенаров на специален брифинг в МВР.

Временният оперативен щаб за посещението се е запознал чрез видеоматериали и посещение във Ватикана, за това какъв е редът за охрана и сигурност, и как преминават събитията, в които участва папа Франциск.

Освен от НСО, които ще отговарят за личната охрана и транспорта на папа Франицск и официалната делегация, ще участва и охрана от Ватикана.

Създали сме така организацията, че всеки, който желае да присъства на събитията, да се чувства добре дошъл, въпреки мерките за сигурност, каза заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

За всяко едно от събитията ще има множество КПП-та, през които ще бъдат пропускани гражданите. Те ще бъдат проверявани на скенер и металодетектор. Забранено е внасянето на оръжия, като МВР призовава желаещите да посетят събитията да не носят обемисти раници, за да не се бави проверката.

Забранено е и използването на дронове. Разрешени са чадърите, дъждобраните и бутилки от по половин литър, но не и алкохол. Организирани са центрове на Червения кръст и Бърза помощ.

Гражданите, колкото се може по-рано да се явят на местата, за да бъдат проверени, призоваха от МВР. В София и Раковски, КПП-та ще започнат да работят три часа преди началото на събитията.

За гражданите в неравностойно положение за всяко едно от събитията е създадена организация, те ще бъдат напътствани от доброволци.

Центърът на София се затваря

Паркирането по много централни софийски улици се забранява заради предстоящото посещение на папа Франциск. То започва в неделя на 5 май, но част от ограниченията вече са в сила, съобщиха от Столична община.

От снощи за коли е затворен бул. "Цар Освободител” между ул. "Раковски” и площада пред бившия партиен дом. Забраната остава в сила до 6 май. Затворена за движение е и част от "ул. Оборище”.

https://www.mediapool.bg/gal/79/orig_74275527fd3e7351082620804b2df1ed.jpg

В събота сутрин се забранява паркирането около националния стадион и по някои улици около Народния театър. Вечерта се въвежда забрана в района на храма „Александър Невски” и улиците около площада. В неделя вечерта ще има забрана за паркиране по бул. "Владимир Вазов” до летището, както и пред хотел "Балкан”.

За два дни, между 5 и 7 май, няма да се допуска паркиране по бул. "Дондуков” от пл. "Независимост” до бул. "Васил Левски”, както и по улиците "11 август”, "Врабча” и "Московска”.

Заради ограниченията се променят и маршрутите на нощните автобуси. Вместо по бул. "Цар Освободител”, градският транспорт ще се движи по бул. "Дондуков” и след това – през Паметника Левски.

60 процента от българите оценяват положително посещението

Според данни на "Тренд" 60 на сто от българите оценяват положително посещението на папа Франциск в България, а малко под една трета не могат да преценят каква оценка да дадат. Това показва редовното проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", в периода 5-12 април сред 1008 души и представително за пълнолетното население на страната и посветено на нагласите спрямо предстоящото посещение на папа Франциск в България.

Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението на папата и в най-голям дял не могат да преценят каква оценка да дадат - близо половината от тях.

Изследването регистрира високи стойности на положително отношение от 57 процента към главата на Римокатолическата църква. Едва 8 на сто от българите посочват, че имат отрицателно отношение.

27 на сто от всички запитани посочват, че има достатъчно информация относно посещението на папа Франциск в България. Половината от българите са на мнение, че липсва достатъчно информация.

31 на сто от българите казват, че ще следят посещението на папата в България. С увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които ще следят това посещение, показват данните. Най-незаинтересовани остават най-младите на възраст 18-29 г.

Две трети от българите са чули/разбрали за посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в България към датата на провеждането на теренната работа по проучването. Малко над една трета обаче не са разбрали за това посещение.

32 на сто от анкетираните отговарят, че приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. Имайки предвид, че един процент от извадката отговаря на 55 хил. души, то малко под 1 млн. и 800 хил. българи приемат тази гледна точка, уточняват от "Тренд". 41 на сто са на противоположното мнение - не ги приемат. По-младите българи, за сметка на по-възрастните, в по-малки дялове приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. С увеличаването на възрастта нараства делът на хората, които приемат духовните лица като наместници на Бог.

12 процента от българите са посочили, че не вярват в Бог. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-голям дял са атеистично настроени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?