Папа Франциск: Насилието над жени е богохулство

Папа Франциск: Насилието над жени е богохулство

Папа Франциск осъди насилието над жени и експлоатирането на телата им чрез порнографията.

"Жените са източник на живот. Те обаче постоянно биват обиждани, бити, насилвани и тласкани да се проституират и да премахват живота, който носят в утробата си", каза папата в първата му проповед за 2020 година.

Франциск подчерта, че "възраждането на човечеството е започнало с жената" и заяви, че "всяко насилие над жена е поругаване на Господа, който е роден от жена".

"Разбираме доколко сме човечни по начина, по който се отнасяме към тялото на жената", продължи той и изрази съжаление, че това тяло "е жертвано на светските олтари на рекламата, печалбата, порнографията и се експлоатира като някаква повърхност за ползване". "То трябва да бъде освободено от консуматорската страст, трябва да бъде уважавано и почитано. Това е най-благородната плът на света, тя е заченала и родила Любовта, която ни спаси", каза папата.

Майчинството често пъти "бива унижавано, защото единственият растеж, на който се придава значение, е икономическият растеж", заяви Франциск.

Папата, който обръща особено внимание на съдбата на мигрантите, отбеляза, че много майки "поемат риска на опасни пътувания в отчаян стремеж да дадат по-добро бъдеще на плода на утробата си". С пристигането им тези жени и деца често "са смятани за излишни от хора с пълни стомаси, но празни от любов сърца", заяви Франциск.

Папата се извини, че е "загубил търпение" снощи към една азиатска поклонничка, която твърде силно му сграбчи ръката. "Толкова често губим търпение. И на мен ми се случва. Извинявам се за лошия пример, който дадох вчера", каза папата в част от словото си, в която говореше за "търпението на любовта". Снощи папата се срещна с деца, събрали се около коледната ясла на площад "Свети Петър".

Докато поклонничката му викаше нещо, което остана нечуто от видеокадрите, папата с видимо раздразнено и зачервено лице успя да се измъкне от ръкостискането с потупвания по ръката на жената. След това той продължи да обикаля яслата, запазвайки малко повече разстояние с въодушевените вярващи, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?