Папа Франциск: Не бива да се прави връзка между исляма и тероризма

Папа Франциск: Не бива да се прави връзка между исляма и тероризма
Папа Франциск заяви, че не би описал исляма като терористичен, тъй като това не е нито вярно, нито справедливо, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
 
Той каза това пред журналисти снощи в самолета на път за Рим от Полша, където участва в Световните дни на католическата младеж.
 
Репортер попита папата защо, след неотдавнашното убийство на католически свещеник във Франция от двама джихадисти, никога не споменава исляма, когато осъжда подобни атентати.
 
Светият отец отговори:
 
"Не е вярно и не е точно да се твърди, че ислямът е тероризъм. Не мисля, че е справедливо да се прави връзка между исляма и насилието. Всеки ден, когато отварям вестниците, чета за насилие в Италия, как някой убил приятелката си, друг - тъща си и това са кръстени католици. Ако трябва да говоря за ислямистко насилие, трябва да говоря и за християнско насилие. В почти всяка религия има малка група фундаменталисти. Ние също ги имаме".
 
Папа Франциск увери, че религията не подбужда към насилие.
 
"Може да се убива със слово, също както с меч", продължи той, вероятно намеквайки за възхода на популистките партии, които разпалват расизъм и ксенофобия, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 
"Тероризмът процъфтява, когато божеството на парите е поставено на първо място и когато няма други възможности за избор. Колко от нашите млади европейци са изоставени, без идеал и без работа? Тогава те се обръщат към дрогата или алкохола и отиват да се влеят във фундаменталистки групи", добави светият отец.
Споделяне

Още от Свят