Папа Франциск обеща да изкорени сексуалните посегателства от църквата

Папа Франциск обеща да изкорени сексуалните посегателства от църквата

Папа Франциск се зарече да избави Римокатолическата църква от сексуалните посегателства и отправи молитви за жертвите на бившия вече кардинал Тиъдър Маккарик, предаде АП.

Вчера Ватикана огласи подробен доклад за неговите сексуални посегателства, прикривани десетилетия наред от църковните власти. В края на общата си аудиенция Франциск спомена доклада за този "болезнен казус" и деянията на най-високопоставения американски кардинал. "Подновявам своята съпричастност към жертвите на всяко насилие и ангажимента на църквата да изкореним това зло", каза той. После папата потъна в мълчание за близо минута, вероятно в молитва.

В доклада се отправят обвинения към редица епископи, кардинали и папи, че се омаловажавали и пренебрегвали огромното количество доказателства за неморалното поведение на Маккарик още от 90-те години. В частност е обвинен и папа Йоан-Павел II, който през 2000 г. ръкополага Маккарик за архиепископ на Вашингтон и кардинал, въпреки че е запознат с резултатите от разследване, че прелатът е вкарвал в леглото си семинаристи.

Днес обаче Франциск спомена Йоан-Павел II с похвала и по повод националния празник на Полша припомни думите на полския папа към младите за Божия дар от националната и личната свобода.

Споделяне

Още от Свят