Папа Франциск отправи молитва за мир в Сирия и Южен Судан

В първата си коледна меса той призова да отхвърлим гордостта и егоизма

Папа Франциск отправи молитва за мир в Сирия и Южен Судан

В коледното си послание Urbi et Orbi папа Франциск отправи молба към всички враждуващи страни в Сирия да осигурят достъп на хуманитарна помощ до милионите пострадали от войната.

”Конфликтът в Сирия разби напоследък живота на премного хора, подбуждайки омраза и желание за мъст. Нека продължим молитвите си към Господа, за да избави от нови страдания обичния сирийски народ, а враждуващите страни да спрат всякакво насилие и да осигурят достъп за хуманитарната помощ”, каза папата от балкона на базиликата ”Свети Петър”.

Той отправи моление да се възцари мир и в Централна Африка и Южен Судан. Освен това папата се помоли божествена помощ за спасяването на децата-войници, ”чието детство се ограбва”.

По-рано Франциск оглави за първи път коледната меса като епископ на Рим в базиликата Свети Петър и в своята проповед призова хората да отхвърлят гордостта и егоизма и да отворят сърцата си към Бога и своите ближни.

Франциск, който през март стана първият папа неевропеец от 1300 години, отслужи пред хиляди вярващи в препълнената базилика тържествена Рождественска меса, като службата беше наблюдавана и на огромни екрани на площада отвън.

Богослужението започна с коледни песнопения и обявяване на вестта за раждането на Младенеца. След уводната процесия и изпълнението на химна ”Слава” забиха камбаните на катедралата, съпровождани от орган.

В унисон с тезата за смирението, която бе централна в неговата проповед, папата носеше сам статуя на Младенеца вместо някой от помощниците му и целуна коляното на фигурата на новородения Христос.

Проповедта на папа Франциск бе кратка, а основното ѝ послание бе, че човек може да избира между тъмнината и светлината.

”При хората има светли времена, както и времена на тъмнина, на вяра и неверие, на покорност и метеж, времена на поклонничество и загуба на пътя”, посочи папата.

 ”В нашата история също е имало ярки и тъмни моменти, моменти на светлина и тъмнина. Ако обичаме Бога, своите братя и сестри, тогава ние вървим към светлината, но ако нашите сърца са затворени, ако ни завладяват гордост, лукавство и корист, тогава тъмнина се възцарява вътре в нас и около нас”, каза той.

За месата бяха дошли богомолци от целия свят. 

Споделяне

Още от Общество