Папа Франциск отправи призив за преодоляване на бариерите между религиите

Папа Франциск отправи в Сараево призив да бъдат преодолени бариерите между религиите и културите, съобщиха световните агенции.

Той окачестви Сараево като "Йерусалим на Европа", където съвместно съжителстват хора, изповядващи различни религии - мюсюлмани, католици и православни християни, както и различни етнически групи.

Всички ние трябва да противостоим на варварството, чиито поддръжници използват различията като повод за насилие. В Босна и Херцеговина братските отношения между мюсюлмани, евреи и християни свидетелстват, че сътрудничеството между различните религии и етнически групи е възможно, каза папата.

В реч пред тричленното босненско председателство папа Франциск призова босненските мюсюлмани, православни християни и католици да оставят "дълбоките рани" в миналото си и да работят заедно за едно мирно бъдеще, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той призова босненците да продължат да работят за мира и съвместното съществуване чрез изпълнен с доверие и търпение диалог.

.Папата пристигна тази сутрин на еднодневно посещение в Сараево. Хиляди босненци, застанали около пътя, по който премина колоната с автомобили на папата, го приветстваха, посочва АП.

Еднодневното пътуване на Франциск е осмото му извън Италия, откакто той стана папа, и третото му в Европа след визитите в Страсбург в Европейския парламент и в Албания,
припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?