Папа Франциск постави рекорд по канонизирани светци

Папата по време на службата за канонизация на светците, сн. ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск проведе в неделя първата церемония по канонизация на светци, откакто оглави Римокатолическата църква на 19 март, и с нея постави своеобразен рекорд, тъй като нито един от предшествениците му не е канонизирал толкова много мъченици, предаде ББС. 

На състоялата се на площада "Свети Петър" служба бяха канонизирани италианецът Антонио Прималдо и над 800 негови сподвижници, които през 1480 година при завладяването на крепостта Отранто от османските войски отказали да приемат исляма. Заради неподчинението си 813 мъже и лидерът им Прималдо са обезглавени, а сега са обявена за мъченици.

За светци бяха обявени и колумбийката Лаура ди Санта Катерина да Сиена Монтоя и Упегия и мексиканката Мария Гуадалупе Гарсия Савала. Двете са основали религиозни ордени и са, посветили живота си на подпомагане на бедните и болните хора.

Хиляди колумбийци и мексиканци пристигнаха в Рим, за да присъстват на канонизациите от първия в историята папа от Латинска Америка, съобщава АФП.

Новите светци бяха одобрени за канонизация с декрет на предишния папа Бенедикт Шестнадесети на 11 февруари на същата церемония, на която той обяви, че се оттегля.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?