Папа Франциск потегли на 22-то си пътуване в чужбина - в Чили и Перу

Папа Франциск потегли на 22-то си пътуване в чужбина - в Чили и Перу

Папа Франциск потегли в понеделник на 22-то си пътуване в чужбина, което ще го отведе първо в Чили (от 15 до 18 януари), а след това в Перу (от 18 до 21 януари), съобщи Франс прес.

Осемдесет и една годишният Франциск излетя в 08.00 часа по Гринуич от римското летище "Фиумичино" и ще пропътува 12 500 км за 15 часа и 40 минути, като прелети над десет страни, включително родната Аржентина.

В навечерието на пътуването му земетресение в южната част на Перу с магнитуд 7,3 отне живота на поне двама души и рани 65. Освен природното бедствие, в страната се е разразила и политическа криза след спорното помилване на бившия перуански президент Алберто Фухимори, осъден за корупция и други престъпления.

Визитата му в Чили, чието духовенство е разтърсвано от педофилски скандали, може да бъде белязана от протести на международни организации на жертвите на сексуално насилие. В края на миналата седмица няколко църкви в столицата бяха нападнати, включително с бутилки със запалителна течност, вероятно дело на анархисти.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?