Папа Франциск позволи опрощаването на абортите

Папа Франциск позволи опрощаването на абортите

Папа Франциск ще даде срочно право на всички свещеници да опрощават официално жените, които са правили аборт, съобщава Ройтерс. Това е хилядолетен скок в политиката на католическата църква, която се опитва да се приспособи с повече откритост към реалностите на 21 век. Очаква се разрешението да бъде дадено по време на предстоящата за Римокатолическата църква Света година.

В учението на църквата абортът е смъртен грях, а тези, които го вършат, биват автоматично отлъчвани. Рим позволява само на определени високопоставени духовници и мисионери да опрощават аборти.

Сега обаче от 8 декември 2015 година до 26 ноември 2016 година по време на предстоящата Света година или т.нар. "Юбилей", посветен по темата за милостта, всички свещеници ще могат да опрощават аборти. Това обявява папа Франциск в писмо, публикувано във вторник.

Франциск е първият папа от 1300 години насам, който не е европеец, а наред с това вече показа толерантността си по темите табу за църквата. В коментар, превърнал се в емблематичен за папството му, той попита: "Кой съм аз да съдя?“, говорейки за хомосексуален мъж, който търси Бога.

Дошлият от Латинска Америка духовник засега не показва намерение да оттегли забраната на църквата за абортите, но учуди консервативно настроените с далеч по-мекия тон по проблема.

"Това в никакъв случай не е опит да се омаловажи тежестта на този грях, а да се разшири възможността за опрощение“, коментира главният говорител на Ватикана отец Федерико Ломбарди пред журналисти. Папското разрешение ще важи само по време на Светата година.

В момента епископ, мисионер или главният изповедник на епархията могат формално да опростят извършения аборт.

Светата година е едно от най-важните събития за наброяващата 1.2 милиарда поклонници католическа църква. В нея поклонници ще посетят Рим и други важни религиозни центрове по света. Събитието се провежда на всеки 25 години, освен ако папата не обяви извънредна такава година, за да привлече вниманието върху определена тема или нужда. Това ще е 29-ата Света година в 700-годишната история на традицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят