Папа Франциск прие поканата на вселенския патриарх Вартоломей да посети Истанбул

Папа Франциск прие поканата на вселенския патриарх Вартоломей да посети Истанбул

Папа Франциск прие поканата на вселенския патриарх Вартоломей да посети Вселенската патриаршия в Истанбул, съобщи сръбската религиозна информационна агенция ВИА, цитирана от БТА.

Патриарх Вартоломей, който присъства на интронизацията на новия глава на Римокатолическата църква, остана във Ватикана още два дни и през това време няколко пъти разговаря с папа Франциск.

Както съобщи Вселенската патриаршия, разговорите са протекли "много сърдечно". Папата похвалил усилията на партриарха за защита на околната среда в целия свят, като по време на разговорите го наричал "моя брат Андрей" (по апостол Андрей, защитник на патриаршията), а Вартоломей от своя страна наричал папата "добрия самарянин на Латинска Америка".

Посещението на Вартоломей във Ватикана бе историческо и първо по рода си от Великата схизма през 1054 г. насам.

Планирани са още две срещи на папата и патриарха. Първата ще бъде в Ерусалим през януари 2014 г., когато се навършват 50 години от "братската прегръдка" на папа Павел Шести и вселенския патриарх Атинагор, сложила началото на диалога и помирението между католическата и православната църква и отменила взаимната многовековна анатема.

Двамата ще се срещнат отново през 2015 г. в Рим на откриването на изложба, посветена на Света гора.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?