Папа Франциск: Природата няма да прости злоупотребата с ресурсите й

Папа Франциск предупреди, че планетата няма да прости злоупотребата с ресурсите ѝ с цел печалба, предаде Франс прес.

Той призова световните лидери да овладеят алчността си и да помогнат на гладните, в противен случай рискуват да дойде моментът на разплата, когато природата ще си отмъсти. Бог прощава винаги, хората - понякога, но природата не прощава никога, отбеляза папа Франциск пред Втората международна конференция по храненето в Рим - тридневен форум, посветен на борбата с недохранването.

Погрижете се за Земята, така че тя да не отговори с унищожение, предупреди той представителите на 190 страни, които участват в конференцията, организирана от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната здравна организация (СЗО) в италианската столица.

77-годишният глава на Римокатолическата църква, ревностен защитник на бедните и угнетените, посочи, че светът обръща прекалено малко внимание на гладните. Макар броят на недохранените да е спаднал с над 50 процента през последните две десетилетия, около 805 милиона души все още са засегнати.

Болезнено е да се наблюдава как борбата с срещу глада и недохранването е възпрепятствана от "пазарните приоритети", "върховенството на печалбата", които свеждат хранителните продукти до суровини като всички останали, обекти на спекулации и по-специално на финансови спекулации, заяви папа Франциск.

Гладният е там, на ъгъла на улицата и иска да бъде включен в обществото и да има насъщен хляб. Иска достойнство, не милостиня, посочи още главата на Римокатолическата църква.

Папата е отправял и преди няколко унищожителни атаки срещу тези, които забогатяват чрез спекулации на пазара, особено срещу практиката да се спекулира с цените на храните, което може да доведе до повишаване на цените им и бедните семейства да гладуват.

Споделяне

Още от Свят