Папа Франциск пристигна в Мианма

Папа Франциск пристигна в Мианма

Папа Франциск пристигна в понеделник в Янгон, икономическата столица на населената предимно с будисти Мианма, в началото на първото посещение на глава на Римокатолическата църква в тази страна, съобщиха световните агенции.

 

Близо 30 хиляди последователи с портрети на Франциск и приветствени послания в ръка се бяха наредили покрай шосето, водещо от летището до резиденцията на архиепископа, където Франциск ще се настани, преди утре да продължи към столицата Найпидау, посочва ДПА.

 

Само 700 хиляди от 51-милионното население на Мианма са католици. Хиляди от тях пътуваха с влакове и автобуси от цялата страна до Янгон, за да зърнат папата.

По време на визитата, която става на фона на тежки обвинения срещу силите за сигурност в "етническо прочистване" на мюсюлманската общност рохинги, папата ще разговаря с лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи. Тя, както и военните отричат обвиненията.

 

Франциск ще има също срещи с президента Тхин Чжо и с командващия армията Мин Аун Хлаинг. Предполага се, че пред тях Светият отец ще повдигне въпроса за рохингите, но мианманската Католическа църква го посъветва да се въздържа от пряко споменаване на мюсюлманската групи, за да не засегне твърде чувствителна тема.

Мнозина в Мианма, включително правителството, използват наименованието "бенгалци" за етноса рохинга, за да намекнат, че те са натрапници от Бангладеш, и оспорват твърденията на ООН, че тези хора са подложени на гонения от армията.

Папата ще бъде в Мианма от 27 до 30 ноември, а от 30 ноември до 2 декември ще бъде на посещение в Бангладеш. Пътуването му е било планирано преди ескалирането на кризата с рохингите.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?